Na ovim mestima u SRBIJI preti opasnost od ZARAŽENIH KOMARACA: Evo šta je DENGA GROZNICA, ako osetite ove simptome odmah se javite lekaru!

Autor:

Vesti

13.06.2024

14:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najrizičnije područje za ove komarce u Srbiji je Vojvodina

Na ovim mestima u SRBIJI preti opasnost od ZARAŽENIH KOMARACA: Evo šta je DENGA GROZNICA, ako osetite ove simptome odmah se javite lekaru!

Foto: Shutterstock

Foto:  

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje, doktorka Slavica Maris objasnila je šta je Denga groznica, koji su njeni simptomi i koliko je ovaj virus opasan.

- To je virusno oboljenje koje izaziva virus denga i prenosi se ubodom zaraženog komarca iz grupe Aedes, pri čemu je čovek glavni rezervoar ove infekcije. Najčešće identifikovani su komarci Aedes aegypti, dok su Aedes albopictus invazivne vrste koje su otkrivene u 13 zemalja Evrope, uključujući našu okolinu kao što su Hrvatska, Bosna, Slovenija i Mađarska - rekla je dr Maris za Televiziju K1 i dodala:

Republika

Foto: Pixabay

 

 

- Tokom ove godine nisu registrovani slučajevi dengue koji se mogu povezati sa putovanjem, već samo importovani slučajevi. U Beogradu smo od početka godine imali jedan registrovan slučaj importovane dengue, dok smo prošle godine imali isto tako jedan slučaj. Na globalnom nivou, registrovan je veliki broj slučajeva - 8,8 miliona. Od tih slučajeva, 48% je laboratorijski potvrđeno, dok je preostalih 52% slučajeva sumnjivo. Takođe, zabeleženo je mnogo smrtnih ishoda - od početka godine 4.100, ali samo mali procenat, 0,1%, su bili teži slučajevi. Obično, ovo oboljenje ima blažu kliničku sliku.


- Simptomi se razlikuju u zavisnosti od težine bolesti. Pacijenti mogu imati visoku temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima, intenzivnu glavobolju, osip po telu, mučninu i povraćanje, uz prisustvo bola iza očiju. Na osnovu samo kliničke slike nije moguće sa sigurnošću utvrditi o kojem se virusu radi, već je neophodno sprovesti dijagnostičke testove - rekla je ona.


Gde u Srbiji je najveća mogućnost da se suočimo sa komarcem zaraženim denga virusom?

- Najčešće je to na graničnim mestima sa zemljama koje imaju dokazano prisustvo denga virusa. Sa Hrvatskom i Mađarskom, najrizičnije područje za ove komarce u Srbiji je Vojvodina, ali registrovani su i u Rumuniji. Postoji verovatnoća i rizik od transmisije - rekla je ona.

Vakcina
- Postoje dve vrste vakcina, ali se ne preporučuju u slučajevima kada oboljenje nije prisutno kod nas niti je uobičajeno, već u područjima gde je zabeležen veliki broj obolelih - rekla je ona.

Mere zaštite
- Potrebno je zaštititi se od uboda komaraca. Komarci koji prenose dengu su aktivni tokom dana. Što se tiče virusa koji prenosi groznicu Zapadnog Nila, njihova aktivnost je najizraženija u ranu zoru ili predveče, dok denga aktivno deluje tokom celog dana. Komarci mogu da ubadaju i u zatvorenim prostorijama, a uglavnom se nalaze na udaljenosti od oko 50 metara od domaćinstava. Preporučuje se nošenje dugih rukava i pokrivanje otvorenih delova tela - rekla je ona i dodala:

- Takođe je važno koristiti repelente koji olakšavaju boravak u zatvorenim i klimatizovanim prostorijama, koje bi idealno trebalo da imaju komarnike radi dodatne zaštite. Vrsta komaraca koja prenosi bolest razmnožava se u stajaćoj vodi. Kante s vodom moraju biti poklopljene, a preporučuje se i uklanjanje viška vode iz saksija sa biljkama te pokrivanje ili praznjenje kanti sa stajaćom vodom barem jednom dnevno kako bi se sprečio razvoj zaraženih komaraca.

 

Foto: Pixabay.com

 

 

Četiri vrste virusa
- Ako preležimo jedan virus, postoji mogućnost da tokom života obolimo još tri puta od različitih virusa Dengue - rekla je ona.

Čikungunja virus
- Virus prenosi Aedes isti komarac kao kod denga virusa. Ovo oboljenje znači nešto što se savija, što opisuje položaj obolelih koji pate. U najvećem procentu slučajeva je blaže oboljenje, može biti i asimptomatsko, od 17 do 40 odsto - zaključila je dr Slavica Maris. 

 

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading