ZA JEDAN DAN SPASLI 21 ŽIVOT! Institut "Dedinje" oborio još jedan rekord!

Autor:

Vesti

11.06.2024

16:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj svojevrstan podvig juče je izveo tim lekara - interventnih kardiologa, na čelu sa dr Mihailom Farkićem, dr Draganom Topićem, dr Milanom Dobrićem, dr Sašom Hinićem, a posebno se ističu dvojica mladih lekara - dr Vladimir Zobenica i dr Matija Furtula

ZA JEDAN DAN SPASLI 21 ŽIVOT! Institut "Dedinje" oborio još jedan rekord!

Foto: Republika

Lekari Instituta za kardiovaskularne bolesti (IKVB) "Dedinje" juče se postavili novi svetski rekord, nakon što su u jednom danu izveli čak 21 TAVI proceduru, odnosno zamenu aortnog zaliska na srčanom mišiću. Dedinjski lekari još jednom su potvrdili pobednički tron po broju TAVI procedura, a svi pacijenti su dobro i već sutra odlaze svojim kućama.

TAVI procedura je minimalno invazivni zahvat, koji podrazumeva da se bez skalpela, otvaranja grudnog koša i zaustavljanja rada srca pacijentu menjaju oboleli zalisci "protezama" napravljenim od svinjske srčane maramice.

Dvadeset jedan pacijent je juče na Institutu "Dedinje" dobio novi srčani zalistak koji se sastoji od stenta u kom se nalaze listići od svinjske ovojnice. Ta implantacija njihov život će, ne samo produžiti, već ga učiniti značajno kvalitetnijim.

U pitanju su stariji, životno ugroženi pacijenti kod kojih aortni zalistak teško može da se zameni kardiohirurškim putem, jer i ako prežive operaciju, postoperativni tok je vrlo težak. Kod tako rizičnih pacijenata, izvođenjem TAVI procedure, smrtnost je smanjena za čak 50 odsto.

Kako je izjavio direktor IKVB "Dedinje" prof. dr Milovan Bojić, svi pacijenti sa jučerašnjih intervencija su zdravo i dobro. Oni danas prelaze na odelenja, a sutra se vraćaju svojim kućama. Reč je o pacijentima u osmoj i devetoj godini života.

- Ova procedura se tiče populacije koja je posebno ugrožena, kao što nam je dobro poznato ona spašava ljude u starijoj životnoj dobi. Ti pacijenti se u klasičnom operativnom lečenju teško skidaju se mašine za vantelesni krvotok i zbog toga je njihov postoperativni tok izuzetno složen i komplikovan - kazao je prof. dr Bojić na konferenciji za medije povodom postizanja novog svetskog rekorda u broju izvedenih TAVI procedura.

Ovaj svojevrstan podvig juče je izveo tim lekara - interventnih kardiologa, na čelu sa dr Mihailom Farkićem, dr Draganom Topićem, dr Milanom Dobrićem, dr Sašom Hinićem, a posebno se ističu dvojica mladih lekara - dr Vladimir Zobenica i dr Matija Furtula.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading