U OVIH DESET GRADOVA U SRBIJI VREME ĆE SUTRA BITI OPASNO PO ZDRAVLJE! "Batut" uputio hitno upozorenje, ali i apel!

Autor:

Vesti

08.06.2024

19:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posebno treba obratiti pažnju na zdravlje hroničnih bolesnika, poput pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima, astmatičara i onih s hroničnom opstruktivnom bolešću pluća.

U OVIH DESET GRADOVA U SRBIJI VREME ĆE SUTRA BITI OPASNO PO ZDRAVLJE! "Batut" uputio hitno upozorenje, ali i apel!

Foto: shutterstock

Institut Milan Jovanović Batut je upozorio da će potencijalno opasne temperature po zdravlje pogoditi deset gradova u nedelju, s posebnim naglaskom na Beograd, Bečej, Zrenjanin, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Loznica, Valjevo, Požega, Smederevska Palanka i Ćuprija.

U ponedeljak, temperatura će biti opasna u Surčinu (Beogradu), dok će ostali delovi Beograda, kao i Bečej, Kikinda, Zrenjanin, Novi Sad, Loznica, Valjevo, Veliko Gradište, Vršac, Smederevska Palanka, Ćuprija, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Negotin, Niš i Leskovac biti izloženi potencijalno opasnim temperaturama.

Lekari savetuju građane da tokom visokih temperatura izbegavaju izlazak napolje bez preke potrebe u najtoplijem delu dana. Preporučuje se boravak u rashlađenim prostorijama i konzumiranje lagane, mediteranske ishrane. Posebno treba obratiti pažnju na zdravlje hroničnih bolesnika, poput pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima, astmatičara i onih s hroničnom opstruktivnom bolešću pluća.

Dr Ivana Stefanović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu naglašava da se kod kardiovaskularnih pacijenata očekuje reakcija na visoke temperature, jer srce radi pod većim naporom. Savetuje se izbegavanje nošenja teških tereta i dodatnih aktivnosti koje bi opteretile srce.

Starija populacija posebno treba da ostane kod kuće u rashlađenim, klimatizovanim prostorijama tokom najtoplijeg dela dana. Ishrana treba da bude lagana i mediteranska, s izbegavanjem teške hrane poput mesa. Pacijentima koji boluju od astme ili hronične opstruktivne bolesti pluća preporučuje se poseban oprez zbog povećane vlažnosti u vazduhu.

Radnicima koji rade na otvorenom savetuje se da uvek imaju pri ruci tečnost. Dr Stefanović ističe da velika količina obične vode može izazvati mučninu, te preporučuje dodavanje limuna ili pomorandže radi dodatne hidratacije.

Ovaj savetnik iz Instituta Batut treba shvatiti ozbiljno kako bi se izbegle potencijalne zdravstvene komplikacije usled ekstremnih temperatura.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading