VAŽNO! Za napad na NASTAVNIKA do OSAM GODINA ZATVORA - Novi zakon o zaštiti prosvetnih radnika uskoro stupa na snagu!

Autor:

Vesti

18.05.2024

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Advokat Ljubiša Živadinović saglasan je da su izmene Krivičnog zakonika pozitivan pomak u smeru dodatne zaštite prosvetnih radnika i ističe da postije dve važne stavri na koje se mora obratiti pažnja jer deca mlađa od 14 godina ne podležu krivičnoj odgovornosti.

VAŽNO! Za napad na NASTAVNIKA do OSAM GODINA ZATVORA - Novi zakon o zaštiti prosvetnih radnika uskoro stupa na snagu!

Foto: Shutterstock

Posle niza napada na nastavnike u školama Vlada je prihvatila je zahtev prosvetnih radnika da se promeni Krivični zakonik kako bi nasilje nad prosvetarima bilo tretirano kao na advokate i kažnjen i zatvorom. To bi značilo da za maltretiranje nastavnika učenici stariji od 16 godina mogu biti krivično odgovorni, dok za đake mlađe od 14 godina odgovornost će snositi roditelji.

Na strani nastavnika

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Dobrivoje Marjanović, kaže da je izmenom Krivičnog zakonika država stala na starnu obrazovnih institucija i da je prepoznala značaj adekvatne zaštiti onih koji se bave obrazovnim radom i radom sa decom.

- Bitno da je učinjen prvi korak, zadovoljni smo što smo dobili priliku da se sastanemo sa predstavnicima Ministarstva pravde i mogu da kažem da je ministarka Maja Popović vrlo ozbiljno shvatila neše predloge. Ponudili su nam da kada nam daju tekst dokumenta, mi damo svoje sugestije, ukoliko ih budemo imali. Predlog izmene Zakona će ući u skupštinu u septembru, nakon usaglašavanja sa evropskim principima i javne rasparave, tako da se njegovo primenjivanje očekuje do kraja ove godine - rekao je Marjanović i dodao da će do tada važiti primena Krivičnog zakonika po kojem se napad na nastvanika tretira kao napad na službeno lice i učenik će biti pritvoren, kao u slučaju poslednja dva napada u Bačkoj Palanci i Trećoj beogradskoj gimnaziji.

Prema njegovim rečima izmena Krivičnog zakonika i dobijanje adekvatne zaštite  nastavnika kao osobe koja se bavi poslom od javnog značaja, u interesu je čitavog obrazovnog sistema.

- Prosvetni radnici nisu ni hteli da dobijemo status službenog lica ali na ovaj način se ne štite samo zaposleni u obrazovnom sistemu, već svi učesnici u njemu. Želimo da nam škole budu bezbedne i sigurne. Sa druge strane, ako bude ovako kako su nam obećali to će biti dobro, ali se nadamo da neće ni biti potrebe za primenom Zakona i da ubuduće neće biti slučajeva nasilja nad nastavnicima - ističe Marjanović.

Maloletničko veće

Advokat Ljubiša Živadinović saglasan je da su izmene Krivičnog zakonika pozitivan pomak u smeru dodatne zaštite prosvetnih radnika i ističe da postije dve važne stavri na koje se mora obratiti pažnja jer deca mlađa od 14 godina ne podležu krivičnoj odgovornosti.

Da bi se procesuirao jedan slučaj potrebno je da se on prijavi policiji ili nadležnom tužilaštvu.

- Naše tužilaštvo rangira maloletnike po godinama i prepoznaje mlađe maloletnike do 16 godina i starije maloletnike do 18 godine. Na osnovu godina, Veće za maloletnike u kojem rade sudije upravo obučene za rad sa decom, procenjuju njihovu psiho-socijalnu zrelost i težinu krivičnog dela, na osnovu kojeg se kasnije izriču adekvatne sankcije i kaznene mere - kaže Živadinović. 

On napominje da za učenike mlađe od 14 godina, odgovornost snose roditelji ili staratelji deteta koje je izvršilo neko krivično delo.

- U tom slučaju, kroz istražni postupak će se ispitivati uiloga roditelja u vaspitanju dece i utvrđivaće se da li je došlo do zanemarivanja deteta. Potom će od slučaja do slučaja, na osnovu dobijenih individualnih podataka biti izrečena krivična sankcija - napominje advokat Živadinović.

Đukić Dejanović: Vratiti autoritet prosvetnih radnika

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je osudila svaki oblik nasilja, saglasila se da treba jačati autoritet prosvetnih radnika i obrazovni sistem činiti bezbednim. Na sastanku je istaknuto da se pitanje nasilja može rešiti samo sinhronizovano i u saradnji svih institucija i pojedinaca u društvu.

 - Na sastanku sa predstavnicima sindikata prosvetnih radnika dogovoreno je da se u tekst Zakona o izmenama i dopunama KZ koji priprema Radna grupa Ministarstva pravde uvrsti, u cilju povećane krivično-pravne zaštite prosvetnih radnika, posebno krivično delo kojim ce se sankcionisati napad na zaposlene u obrazovanju - kaže Đukić Dejanović. 

Kazne za napad 

Napad na advokata, prema odredbama člana 336v Krivičnog zakonika, podrazumeva:

* Ko napadne advokata ili člana njegove porodice, a u vezi sa obavljanjem advokatske službe, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.
* Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese laku telesnu povredu advokatu ili članu njegove porodice ili preti upotrebom oružja, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.
* Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese tešku telesnu povredu advokatu ili članu njegove porodice, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.
* Ko uništi, ošteti ili učini neupotrebljivom stvar u imovini advokata ili člana njegove porodice, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.
* Ako je delom iz stava 4. ovog člana prouzrokovana šteta koja prelazi 450.000 dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading