TRANSPLANTACIJE BUBREGA NA VMA: Majke im po drugi put podarile život!

Vesti

07.04.2018

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Probudio sam se posle transplantacije i shvatio da sam se ponovo rodio, kaže Dragan Živković (38) iz Smedereva, kojem je pre nekoliko nedelja majka donirala bubreg. Od početka godine na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) obavljeno je šest transplantacija u kojima su roditelji deci dali organ.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Donori sa VMA ponosni kada mogu da pomognu

Dragan Živković (38) iz Smedereva jedan je od onih koji su od majke dobili bubreg.

- Mučio sam se godinama. Na dijalizu sam odlazio više od dve godine, tri puta nedeljno po četiri sata. Jako dugo bolujem od dijabetesa, zbog kojeg sam pre četiri godine oslepeo. Kada su bubrezi počeli da otkazuju, lekari su mi rekli da ako ne nađem donora, neću dugo. Majka (Gordana Živković, 60) odmah je rekla da će mi ona dati bubreg. Samo je želela da me spasi. Kada smo prošli sve kontrole, zakazana je transplantacija. Sve je završeno 20. marta, a kada sam se probudio posle operacije, osećao sam se kao da sam ponovo rođen. Majka mi je drugi put podarila život. Vrlo brzo smo se oporavili i sada dolazimo po potrebi na kontrole. Nisam se plašio operacije jer sam toliko propatio na lečenjima da sam samo želeo da se to završi. Posle dijalize svaki put bih kući došao izmoren, a život je bio užasan. Doživotno ću biti zahvalan lekarima sa VMA - uz suze radosnice koje ne može da zaustavi priča Dragan, koji na kontrole dolazi u pratnji supruge Danijele.

I OČEVI DONORI

Čak pet majki i jedan otac od početka 2018. donirali su bubreg svojoj deci i na taj način im po drugi put podarili život.

- Najčešće su donori roditelji jer su oni najviše motivisani i žele da spasu život svom detetu. Ne mogu više da gledaju kako im se deca muče na dijalizama. Oni se nikada ne plaše jer pacijent jedva čeka da počne normalno da živi, a roditelj želi da vidi svoje dete zdravo i srećno. Pre transplantacije obavljamo razgovor sa potencijalnim donorima i objasnimo im moguće kontraindikacije, i tu moramo biti vrlo oprezni. Donor mora biti u stabilnom zdravstvenom stanju, a najvažnije je da organ kod primaoca obavlja funkciju što duže - objašnjava pukovnik dr Neven Vavić, nefrolog na VMA.

Dr Vavić: Najčešće su donori roditelji jer su oni najviše motivisani i žele da spasu život svom detetu

I TAŠTA POMOGLA ZETU

Osim srodničkih, česte su i supružničke transplantacije.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
PODRŠKA: Dragan Živković sa suprugom Danijelom

- Često muž ženi, ili obrnuto, donira bubreg. Najvažnije je da etički komitet odobri transplantaciju. Dešavalo se da tašta zetu da bubreg ili očuh detetu. U nekoliko slučajeva prijatelji su želeli da doniraju organ, ali su odbijeni jer to kod nas nije dozvoljeno zakonom. Nije cilj samo uraditi što više transplantacija, već ih uraditi kako treba da bi čovek sa doniranim organom živeo što duže i kvalitetnije. Oboleli se plaše da ne naškode donoru, a svi koji su donirali organ nakon toga kažu da je to najveća stvar koju su u životu učinili - naglašava dr Vavić.

On ističe da je pre obavljanja procedure važno edukovati celu porodicu i uputiti ih u rizike.

 

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading