PROVERITE DA LI IMATE ANTITELA! INSTITUT TORLAK POKRENUO JEDINSTVENU STUDIJU U BEOGRADU: Mogu da učestvuju svi, od jedne do 99 godina!

Autor:

Vesti

13.05.2024

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Testiranjem se određuje imunološki status u odnosu na male boginje, rubelu, zauške, KOVID-19, kao i na hepatitis A, B, C, D i E

PROVERITE DA LI IMATE ANTITELA! INSTITUT TORLAK POKRENUO JEDINSTVENU STUDIJU U BEOGRADU: Mogu da učestvuju svi, od jedne do 99 godina!

Foto: ST/Vladimir Lukić

Institut Torlak pokrenuo je juče jedinstveni projekat "Procena imuniteta stanovništva protiv vakcinama preventabilnih i drugih aktuelnih infekcija u gradu Beogradu" čiji je cilj da se sagleda kolektivni imunitet stanovništva na teritoriji glavnog grada. Projekat traje naredne dve nedelje, do 25. maja, a mogu da učestvuju deca i građani, od jedne do 99 godina, koji imaju prebivalište na teritoriji Beograda. Studija se izvodi uz stručnu podršku Instituta Paster iz Sankt Peterburga.

POTREBNO 4.000 ISPITANIKA

U razgovoru za Srpski telegraf dr Jelena Protić, rukovodilac Službe za laboratorijsku dijagnostiku na Institutu Torlak i rukovodilac ovog projekta, kaže da je svrha ove studije da se sagleda kolektivni imunitet Beograđana, kako bi mogle da se daju preporuke za nove mere prevencije za bolesti koje imaju epidemijski karakter, ako je to potrebno, uključujući i eventualne preporuke za izmenu kalendara imunizacije.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

Naša novinarka učestvovala u studiji

- Testiranje obuhvata određivanje imunološkog statusa, odnosno postojanje antitela na male boginje, rubelu, zauške, SARS-CoV-2 koji izaziva KOVID-19, kao i testiranje na hepatitis A, B, C, D, E. Građani dolaze na punkt za vađenje, gde daju krv, a nakon testiranja može da se utvrdi da li imate zaštitni nivo antitela na te bolesti ili za neke od patogena, kao što je hepatitis B, i eventualnu aktuelnu infekciju - navodi dr Protić i dodaje:

- Testiranje ne može konkretno da prepozna da li su antitela od vakcine ili je imunitet prirodno stečen nakon vakcinacije. Za neke od ovih bolesti koje testiramo posedujemo vakcinu morbili, rubela, zauške, kod dečje populacije se primenjuje vakcina protiv hepatitisa B i za njih ćemo testiranjem proceniti koliki je zaštitni nivo antitela. Za neke druge, kao što je hepatitis A ili E, koji se prenose fekooralnim putem ili prljavim rukama i izazivaju žuticu, kod nas se ne primenjuje vakcina ili je nema, i tu možemo da vidimo koliko je stanovništva bilo u kontaktu, odnosno koliko taj virus zapravo cirkuliše u populaciji.

Izuzeci od testiranja

Prijavljivanje za učestvovanje u studiji je lako, a važno je da osobe, pored toga da imaju prebivalište na teritoriji glavnog grada, nemaju infektivno oboljenje.

- Mogu da imaju hronično, nezarazno oboljenje, poput hipertenzije, dijabetesa koji je regulisan. Ne bi bilo poželjno ni da su onkološki pacijenti, kao ni oni koji su dugotrajno na imunološkim ili imunomodulatornim terapijama jer bi to moglo da utiče na rezultate - kaže dr Jelena Protić.

Na pitanje kako su došli na ideju za projekat, dr Protić apostrofira saradnju s kolegama iz Instituta Paster iz Sankt Peterburga, koji su radili slična istraživanja, i to uspešno, na teritoriji svog grada, a s kojima Torlak odranije sarađuje. Da bi projekat bio uspešan, potrebno im je nešto manje od 4.000 ispitanika, ali s odgovarajućim brojem po starosnim grupama.

- Najveći izazov će nam biti da prikupimo uzorke iz dečje populacije, a upravo su nam to starosne grupe gde možemo da vidimo tok kretanja antitela pre i posle vakcine, odnosno postvakcinalni odgovor. Za prikupljanje uzoraka u dečjoj populaciji smo angažovali kolege iz dečjih ustanova. Naši partneri na ovom projektu su Institut za majku i dete i dečje odeljenje Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović". Zamolili smo ih da, ako prepoznaju da postoji potreba među pacijentima koji tu borave, da bi bilo dobro poznavati imunološki status takve dece, te da sugerišu roditeljima da obave testiranje - ističe dr Protić.

REZULTATI, PA PREPORUKE

Očekuje, dodaje, da će ovo istraživanje, na kraju, poboljšati informacije i naša saznanja o kolektivnom imunitetu stanovnika našeg glavnog grada.

- Za mnoge bolesti nisu rađena istraživanja na teritoriji Srbije godinama i da bi imali sistemski pristup ovakvoj tematici, morate da sprovedete dobro, reprezentativno testiranje, pa tek onda da date preporuke za unapređenje javnog zdravlja - navodi rukovodilac ovog projekta.

Kako se možete prijaviti

- Posetite sajt www.torlak.rs
- Registrujte se preko linka studija.torlak.rs
- Na linku popunite kratku anketu: ime, prezime, mejl adresa, broj telefona, opština
- Biće vam ponuđen jedan od 14 punktova u gradu za testiranje
- Potom možete da izaberete termin koji vam odgovora
- Na mejl će vam stići ID broj
- Kad odete na mesto, u vreme koje ste naveli, vaši podaci su već u sistemu
- Tu popunite još jedan kratak anamnestički upitnik o prethodno preležanim bolestima i vakcinaciji i potpišete saglasnost - uzimaju vam krv iz vene
- Procedura traje 10 minuta (na samom punktu)
- Rezultati vam stižu na mejl za mesec i po do dva

Ustanove gde možete dati krv na analizu

- Dom zdravlja Mladenovac
- Dom zdravlja Lazarevac
- Dom zdravlja Voždovac
- Dom zdravlja Obrenovac
- Dom zdravlja Surčin
- Dom zdravlja Čukarica
- Dom zdravlja Sopot
- Dom zdravlja Stari grad
- Institut Torlak
- Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić"
- KBC Bežanijska kosa
- KBC "Dr Dragiša Mišović - Dedinje"
- Zdravstvena ustanova Gaj
- Poliklinika Park medica

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading