POGLAVAR SPC PORUČUJE ZA SRPSKI TELEGRAF: Nećemo u EU bez Kosova!

Autor: M. M. LESKOVAC

Vesti

06.04.2018

19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej dao je Srpskom telegrafu vaskršnji intervju, u kom je govorio o teškom trenutku u kojem je, kako naglašava, najvažniji zadatak da se borimo za Kosovo i Metohiju.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Patrijarh Irinej

Prvi među jednakima u redovima episkopa SPC poručuje i da svake godine u Srbiji nestaje čitav jedan grad. Borba protiv te pošasti je takođe izazov s kojim se moramo suočiti u danima koji su verovatno sudbinski za opstanak našeg naroda. Zato je ovu temu patrijarh po važnosti svrstao u rang sa Kosovom. Obe će, naime, opredeliti naše dalje bivstvovanje. Stoga i prva njegova poruka za čitaoce Srpskog telegrafa glasi:

- Moramo da budemo svesni da smo mali narod i da nam preti nestanak. Čovek je dobio blagoslov od svog stvoritelja, koji je rekao: "Rađajte se i množite." To je zapovest božja i uslov da ostanemo na ovom svetu.

Rekli ste da želite da budemo deo Evrope, ali ne pod njihovim uslovima. Na šta ste mislili?

- Mislio sam na Kosovo i Metohiju. Ne može se postati deo Evrope pod uslovom da se odreknemo naše zemlje, naše istorije. Crkva će uvek stati u odbranu Kosova i Metohije, naših svetinja i mnogobrojnog naroda koji je tamo ostao.

U poslednje vreme pominjali ste i transplantaciju organa. Kakav je stav SPC o tome?

- Crkva nema ništa protiv toga, osim ako se transplantacija ne vrši pod prinudom, protivno nečijoj volji. To mora biti dobrovoljan čin kako od onog koji prima tako i od onog koji daje. Ovo je uslov pod kojim podržavamo da se transplantacijom sačuva život.

Svedoci smo da ima sve više žrtava malih boginja usled epidemije, za koju su, kako objašnjavaju stručnjaci, najkrivlji oni koji ne vakcinišu decu?

- Naš stav je da se vakcinacija prihvati. Deca treba da budu vakcinisana, a roditelji svesni šta vakcina znači.

Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save je gotov, kako će teći dalji radovi?

- To su zaista veliki radovi. Gotov je mozaik na kupoli, a očekuje se da mozaik za oltar bude završen 2019. godine. Rusija nam je dala veliku podršku, i materijalnu i u pogledu stručnjaka koji se bave mozaicima.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading