"VASKRSLI SMO ZADRUGARSTVO U SRBIJI"

Vesti

06.04.2018

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je najveći natalitet imala kad je zadrugarstvo bilo na vrhuncu! Osnivanjem zadruga ne samo da sprečavamo nestanak sela već se borimo i za opstanak nacije, poručuje u intervjuu za Srpski telegraf Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Oživljava selo: Milan Krkobabić

Otkako je prošle godine krenula akcija "500 zadruga u 500 sela", čiji je glavni cilj da se spreči pustošenje varošica, u našoj zemlji je formirano 218 zadruga, od stočarskih do onih koje se bave voćarstvom i pčelarstvom.

Kakvi su dalji planovi u razvijanju zadruga?

- U akciju je uloženo nešto manje od 200 miliona dinara. Za nepunih godinu dana je formirano 218 zadruga, a novčano smo pomogli 22 zadruge. Vaskrsli smo zadrugarstvo u Srbiji, razbili smo nepoverenje koje je postojalo i vratili veru u život i rad na selu. Tim putem ćemo i nastaviti.

Za formiranje zadruga ove godine biće izdvojeno četiri puta više novca nego prošle

Koliko je novca planirano ove godine za osnivanje zadruga?

- U ovoj godini izdvojeno je 825 miliona dinara za zadruge, odnosno četiri puta više nego prošle godine. Planiramo da pomognemo između 60 i 70 zadruga u 60 ili 70 sela, i to iznosom do 7,5 miliona dinara bespovratnih sredstava za postojeće i do 15 miliona dinara za nove. U ovoj godini ćemo pokušati da formiramo složene zadruge sa ulaganjem do 60 miliona dinara.

Pomenuli ste i da su zadruge jedna od mera za podizanje nataliteta.

- Zadrugarstvo omogućava malim poljoprivrednim gazdinstvima da opstanu, a ljudima koji u njima rade da se osećaju uvaženim, da zarađuju i da samim tim imaju motiv da stvaraju potomstvo. Osnivanje zadruga je način da podignemo natalitet u selima i da ljudima damo ekonomski osnov da u selu ostanu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading