BAJKERIMA SVANULO: Neće više morati da plaćaju registraciju za celu godinu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.04.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozači motora u Srbiji moći će da registruju svoje dvotočkaše ako to žele, samo na mesec dana godišnje, novina je nedavno izmenjenog Zakona o bezbednosti saobraćaja, rečeno je Tanjugu u MUP-u.

RepublikaFoto: pixabay.com

Izmena u zakonu je omogućila da vlasnici ili korisnici motocikala registraciju dobiju na period koji ne može biti kraći od jednog meseca, a vozači su dužni da vrate registarske tablice u roku od godinu dana od dana isteka važenja registracione nalepnice.

"Bajkeri" su se do sada žalili da plaćaju registraciju za celu godinu, a voze motore svega nekoliko meseci godišnje, najviše u letnjim mesecima.

Kako kažu u MUP-u, novina se odnosi na vozila od istorijskog značaja (oldtajmere), motorna i priključna vozila koja nisu prvenstveno namenjena za učestvovanje u saobraćaju, kao što su pčelarska vozila, mopedi, motocikli, laki i teški četvorocikli...

Na pitanje Tanjuga kada se može očekivati da ova novina zaživi, kažu da će "primena navedenih odredaba početi nakon neophodnih izmena u softveru za registraciju vozila".

Troškovi koji se plaćaju prilikom registracije vozila, navode, zavisiće od vrste registracije kao i vozila.

- Za motocikle i teške tricikle, prilikom upisa vozila u jedinstveni registar kao i prilikom produženja registracije vozila, pored ostalih naknada, plaća se porez na upotrebu motornih vozila za period od jedne godine u iznosima propisanim Zakonom o porezima na upotrebu, držanje, i nošenje dobara čiji je predlagač Ministarstvo finansija - kažu u MUP.

Napominju da se prilikom upisa u jedinstveni registar i produženje registracije za motocikle plaća komunalna taksa za držanje vozila čiju visinu propisuju opštine u Srbiji svojim odlukama i to na period od godinu dana.

Za mopede, lake tricikle, lake četvorocikle i otvorene teške četvorocikle, prilikom upisa u jedinstveni registar vozila i produženja registracije, kažu, ne plaća se porez na upotrebu motornih vozila i komunalna taksa za držanje vozila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading