DAŽDEVNJACI PREPLAVILI BEOGRAD! Stručnjaci otkrivaju - EVO da li su opasni i kako se treba ponašati ako ih ugledate!

Autor:

Vesti

24.04.2024

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve više ljudi prijavljuje da su ih primetili

DAŽDEVNJACI PREPLAVILI BEOGRAD! Stručnjaci otkrivaju - EVO da li su opasni i kako se treba ponašati ako ih ugledate!

Foto: shutterstock

Daždevnjaci su vodozemci koji žive u zelenim gradskim oazama. Nedavno su primećeni u Beogradu, ali pojedinim Beograđanima nije bilo svejedno kada su ugledali crnog vodozemca sa žutim šarama na ulici. Stručnjaci ističu da ovi vodozemci nisu opasni, ali bi sugrađani trebalo da ih izbegavaju i da ih ne uzimaju u ruke zbog supstanci koje ispuštaju.

Poslednjih dana su se na društvenim mrežama pojavile fotografije daždevnjaka, a nekoliko sugrađana je potvrdilo da su ih videli. Jedan Beograđanin je pronašao ovog šarenog vodozemca na ulici u naselju Cvetanova ćuprija, nakon čega su građani počeli da javljaju da su ih uočili i u drugim delovima grada.

Pojedini su čak mislili da je u pitanju i odbegli ljubimac. Nisu opasni, žive u blizini vode, a prema rečima stručnjaka, pogodovala im je kiša koja je padala.

Šareni daždevnjak živi u Beogradu i ima ih na mestima gde je dosta zelenila i gde ima vode. Vidim da su pojedinci mislili da je u pitanju egzotična životinja, ali nije, kiša ih je izmamila. Preporuka je da ih građani ne diraju pošto oni ispuštaju supstance kroz svoju kožu kako bi se zaštitili od grabljivica. U slučaju da ih građani dodirnu, ne bi trebalo da dodiruju usta, nos i oči, jer bi nakon toga mogli da osete peckanje ili da dobiju crvenilo. Nisu opasni, ali svakako je neophodno oprati ruke u slučaju da ih neko dodirne - rekla je Katarina Breka sa Biološkog fakulteta.

Ako građani zateknu daždevnjaka na ulici, preporučuje se da ih pažljivo prebace u travu, ali je važno da nakon toga dobro operu ruke. Katarina objašnjava da ovi vodozemci nisu neuobičajena pojava u Beogradu, ali zbog nedostatka zelenih površina i sve veće urbanizacije grada, Beograđani ih ređe viđaju.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading