SVETU PRETI NOVA PANDEMIJA! Naučnici kažu da je katastrofa sve bliža! OVAJ VIRUS SE UBRZANO ŠIRI!

Autor:

Vesti

20.04.2024

22:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džon Salmanton-Garsija, naučnik sa Univerziteta u Kelnu, ističe da iako su prethodne epidemije gripa bile manje-više kontrolisane zbog niskog stepena virulencije uzročnika, situacija može da se promeni.

SVETU PRETI NOVA PANDEMIJA! Naučnici kažu da je katastrofa sve bliža! OVAJ VIRUS SE UBRZANO ŠIRI!

Foto: Ilustracija

Prema mišljenju vodećih naučnika, postoji zabrinutost da bi patogen gripa H5N1 mogao biti uzrok nove pandemije u bliskoj budućnosti. Međunarodna anketa koja će uskoro biti objavljena otkriva da 57% epidemiologa veruje da bi ovaj soj gripa mogao biti uzrok sledećeg globalnog izbijanja smrtonosne zarazne bolesti.

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je izrazila zabrinutost zbog brzog širenja soja gripa H5N1 širom sveta. Ovaj soj izazvao je milione slučajeva ptičijeg gripa od 2020. godine, što je dovelo do smrti ili ubijanja desetina miliona živine, kao i uništenja miliona divljih ptica. Dodatno, postoji opasnost po zdravlje ljudi s obzirom na nedavno pojavljivanje ovog soja kod sisara.

Džon Salmanton-Garsija, naučnik sa Univerziteta u Kelnu, ističe da iako su prethodne epidemije gripa bile manje-više kontrolisane zbog niskog stepena virulencije uzročnika, situacija može da se promeni. Svake zime javlja se grip, ali postoji mogućnost da sojevi postanu dovoljno virulentni da izazovu pandemiju, upozorava ovaj naučnik.

'- Svake zime se javlja grip. Ove epidemije možemo da opišemo kao male pandemije. One su manje-više kontrolisane jer različiti sojevi koji ih uzrokuju nisu dovoljno virulentni, ali to neće nužno biti slučaj zauvek -  upozorio je on.


Ova situacija podstiče zabrinutost širom sveta i ističe potrebu za daljim istraživanjima i praćenjem širenja ovog opasnog virusa gripa.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading