RUŽIĆ NAJAVIO: Do 2024. da svi budu upisani u matične knjige rođenih

Autor: Tanjug

Vesti

02.04.2018

15:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je da do 2024. godine svi građani Srbije budu upisani u matične knjige rođenih.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Branko Ružić

Kako se navodi u saopštenju, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije UNHCR u Srbiji Hans Fridrihom Šoderom o postignutim rezultatima saradnje dve institucije u oblasti unapređenja ostvarivanja prava na upis u Matičnu knjigu rođenih i drugih prava kojima se sprečava pojava apatridije (lica koja nisu ničiji državljani, odnosno, koje zakoni nijedne države ne smatraju svojim državljanima). 

Kampanja "Ja pripadam"

Kako piše u saopštenju, Iako su aktivnosti predviđene Sporazumom koji je, pored resornog ministarstva i UNHCR potpisala i Kancelarija Zaštitnika građana 2012. godine, uspešno realizovane, nastavilo se sa aktivnostima kako bi se u potpunosti prevazišli problemi u ovoj oblasti. 


Šef Kancelarije UNHCR u Srbiji Hans Fridriho Šoder kaže da je planirano da se do 2024. godine procenat osoba bez ostvarenih ovih prava u regionu svede na nulu, u skladu sa globalnom kampanjom "Ja pripadam", a iz ministarstva poručuju da "Srbija sigurno može da ostvari takav rezultat". 

Kako se navodi u saopštenju, Šoder je rekao da se brojka od 30. 000 lica u opasnosti od apartidije kada se počelo sa projektom, danas svela na oko 2. 400. 

- To je zaista impresivan rezultat i upravo zato se globalno gledano Srbija često navodi kao pozitivan primer - istakao je Šoder. 

Donacije

Ministar se, kako se navodi, posebno zahvalio UNHCR na donaciji u vidu 16 kompjutera za projekat "Bebo, dobrodošla na svet" i izrazio spremnost da se nastavi sa saradnjom kako bi se promovisao jednostavniji i brži upis novorođene dece, pa i u slučajevima kada roditelji nemaju osnovne dokumente. 

Na sastanku je istaknuta i mogućnost saradnje i na opštinskom nivou i to u okviru postojećeg UNHCR-ovog projekta usmerenog na veću inkluziju Roma, kao i da se zajednički radi na rešavanju preostalih pitanja u oblasti upisa u matične knjige rođenih. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading