NEVEROVATNA PRIČA: Srbinu urađena transplantacija pluća u Budimpešti o trošku RFZO!

Autor:

Vesti

09.04.2024

22:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spas u Budimpešti: Transplantacija pluća uspešno obavljena na pacijentu iz Srbije

NEVEROVATNA PRIČA: Srbinu urađena transplantacija pluća u Budimpešti o trošku RFZO!

Foto: www.profimedia.rs


Muškarcu iz Srbije starom 41 godinu, uspešno su, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, transplantirana pluća u bolnici u Budimpešti. Ovaj izuzetno zahtevan zahvat trajao je čak 10 sati, a pacijent se trenutno oporavlja od operacije koja mu je spasila život.

Zajedničko angažovanje i podrška

Jedini spas za pacijenta bio je novi organ, a zahvaljujući podršci i zajedničkom angažovanju Srpske pravoslavne crkve, Ambasade Srbije u Mađarskoj, Uprave za retke bolesti, kao i dobrim odnosima državnog vrha Srbije i Mađarske, Nacionalni institut za onkologiju iz Budimpešte prihvatio je na lečenje ovog državljanina Srbije. RFZO je istakao da su drugi centri u Evropi, sa kojima su kontaktirali, odbili da prime pacijenta zbog nedostatka organa za razmenu u Srbiji.

Složena priprema i podrška za oporavak

Složena priprema za ovaj zahtevan zahvat zahtevala je čak i odlazak na edukaciju jednog pulmologa iz Srbije, kako bi mogao da prati dalji oporavak pacijenta po otpustu iz bolnice. Sve troškove lečenja i sanitetskog prevoza pokrio je RFZO, obezbeđujući tako sve što je neophodno za uspešan oporavak pacijenta.

"Složena priprema zahtevala je i odlazak na edukaciju jednog pulmologa iz naše zemlje kako bi mogao da prati dalji oporavak pacijenta po otpustu iz bolnice. Sve troškove lečenja i sanitetskog prevoza pokrio je RFZO", navodi se u saopštenju.


Ovaj slučaj jasno pokazuje koliko je važno zajedničko delovanje različitih institucija i organizacija, kako bi se omogućilo lečenje i spasavanje života pacijenata sa kompleksnim zdravstvenim potrebama. Srbija i Mađarska su još jednom demonstrirale dobru saradnju i spremnost da pruže pomoć u teškim medicinskim situacijama.

(RTS)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading