NE ČUVAJTE PARKING MESTO STOLICAMA, KOFAMA...MOŽETE "POPITI" KAZNU! Pravila parkiranja u Srbiji: Gde je dozvoljeno, a gde zabranjeno

Autor:

Vesti

31.03.2024

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zabranjeno je postavljanje fizičkih prepreka ili natpisa koji "rezervišu" parking mesto jer se time krši zakon.

NE ČUVAJTE PARKING MESTO STOLICAMA, KOFAMA...MOŽETE "POPITI" KAZNU! Pravila parkiranja u Srbiji: Gde je dozvoljeno, a gde zabranjeno

Foto: Printscreen/www.youtube.com/tv5ue

Postavljanje fizičkih prepreka ili pisanje upozorenja o zabrani parkiranja nije rešenje za nedostatak parking mesta ili problem zauzimanja parkinga. Naprotiv, takvi postupci zapravo krše zakon i mogu dovesti do dodatnih problema. Umesto toga, potrebno je tražiti konstruktivnija rešenja kako bi se rešio problem nedostatka parkinga.

Postoji mnogo dilema i nedoumica kada je u pitanju parkiranje vozila na javnim površinama u Srbiji. Evo nekoliko ključnih tačaka:

  • Parkiranje ispred zgrade ili privatne kuće: Parking ispred zgrade ili privatne kuće smatra se javnom površinom, osim ako se radi o posebno obeleženom parking mestu u dvorištu koje pripada toj kući. Zabranjeno je postavljanje fizičkih prepreka ili natpisa koji "rezervišu" parking mesto jer se time krši zakon.

  • Parkiranje na trotoaru: Parkiranje na trotoaru je dozvoljeno samo pod određenim uslovima, kao što su prisustvo signalizacije koja to dozvoljava, osiguranje slobodnog prolaza za pešake širine najmanje 1,60 metara i kada prolaz nije uz ivicu kolovoza.

  • Parkiranje na kolovozu: Na javnim putevima u naseljenim mestima, parkiranje se obavlja duž desne ivice kolovoza, osim u slučaju tramvajskih ili drugih šina. Van naseljenih mesta, vozila se parkiraju van kolovoza ako postoji mogućnost.

  • Zabranjena mesta za parkiranje: Postoje mnoga mesta gde je parkiranje zabranjeno, uključujući pešačke prelaze, raskrsnice, tunelima, mostove, biciklističke staze, tramvajske baštice i druge.

  • Rezervisana parking mesta: Mesta koja su označena sa "R" i rezervisana za parkiranje zahtevaju dozvolu od nadležnih organa lokalne samouprave.

  • Ukratko, da bi se izbegli prekršaji i neugodnosti, vozači bi trebalo da budu pažljivi pri odabiru mesta za parkiranje i da se pridržavaju propisa saobraćajnih zakona.

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    BONUS VIDEO:

    Komentari (0)

    Loading