SLEDE NAM MANJI DOK SE NE DOGODI JAČI ZEMLJOTRES! Seizmološkinja otkrila šta nas čeka u narednom periodu!

Autor:

Vesti

25.03.2024

14:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema njenim rečima ne dešava se ništa neuobičajeno, a da današnji zemljotres samo svedoči o daljem razvoju seizmičnosti.

SLEDE NAM MANJI DOK SE NE DOGODI JAČI ZEMLJOTRES! Seizmološkinja otkrila šta nas čeka u narednom periodu!

Foto: Shutterstock

Seizmološkinja Slavica Radovanović istakla je da se zemljotres od 3,4 stepena po Rihterovoj skali koji je danas pogodio Kragujevac dogodio u području gde se prepliću značajne rasedne strukture. Ona ističe da se očekuje više sličnih zemljotresa u tom području sve dok se ne desi jači zemljotres.

Prema njenim rečima ne dešava se ništa neuobičajeno, a da današnji zemljotres samo svedoči o daljem razvoju seizmičnosti.

Pre ovog zemljotresa u Kragujevcu, zabeležen je i zemljotres u Mladenovcu. Seizmološkinja Slavica Radovanović objašnjava da postoji jedno područje u centralnoj Srbiji gde se očekuje više sličnih zemljotresa sve dok se ne dogodi jači zemljotres.

- On se dogodio u jednoj dugačkoj zoni. To je istočni obod Gledićkih planina, koji se od Kragujevca prostire do Trstenika, a kod Trstenika se 2000. godine dogodio zemljotres od 5 stepeni po Rihteru - kaže seizmološkinja Slavica Radovanović za "Blic".

Seizmološkinja Slavica Radovanović objašnjava da je jutrošnji zemljotres u Kragujevcu nastao u zoni gde se ukrštaju važne rasedne strukture.

To su zapravo granica Gledićkih planina i takozvani Markovački rased, i njegov produžetak koji je južno od Kragujevca, sve do Lapova. Današnji zemljotres svedoči o daljem razvoju seizmičnosti. Praktično, mi imamo jednu čitavu zonu aktiviranu od Mladenovca do južno od Kragujevca - kazala je Radovanović.

Zemljotres se dogodio 15 kilometara južno od Kragujevca i bio je osetan, ali još uvek nema prijava o šteti. Prema Seizmološkom zavodu, teorijski intenzitet u epicentru procenjen je na IV do V stepen Merkalijeve skale. Ovakvi zemljotresi mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading