PORAŽAVAJUĆE! Mladi sve češće zloupotrebljavaju LEKOVE ZA SMIRENJE - Mešaju ih i sa alkoholom!

Autor:

Vesti

25.03.2024

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve više mladih osoba pije lekove za smirenje, često mimo lekarskih recepata i uz mešanje sa alkoholom, što može biti potencijalno opasno, upozoravaju stručnjaci.

PORAŽAVAJUĆE! Mladi sve češće zloupotrebljavaju LEKOVE ZA SMIRENJE - Mešaju ih i sa alkoholom!

Foto: printskrin

Psihijatar Lela Trninić objašnjava da su lekovi za smirenje preparati koji se prepisuju za umirenje unutrašnje napetosti, straha i uznemirenosti, a najčešće su to lekovi iz grupe benzodiazepina. Ona ističe da nije svaka anksioznost i napetost razlog da se odmah uzme lek za smirenje, već da je potrebno da tegobe traju izvesno vreme i da utiču na funkcionalnost pacijenta.


Opasnost od nekontrolisane upotrebe lekova za smirenje

Sve više mladih osoba pije lekove za smirenje, često mimo lekarskih recepata i uz mešanje sa alkoholom, što može biti potencijalno opasno, upozoravaju stručnjaci. Lekovi za smirenje, posebno kada se uzimaju duže i u visokim dozama, mogu izazvati psihičku i fizičku zavisnost, a kombinacija sa alkoholom može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Trend porasta mentalnih oboljenja kod mladih

Stručnjaci primećuju porast mentalnih oboljenja, anksioznosti i depresivnosti kod mladih osoba, posebno nakon pandemije koronavirusa. Mladi često posežu za lekovima za smirenje kako bi umanjili emocionalne probleme, ali stručnjaci ističu da postoji i drugi efikasniji pristup lečenju anksioznosti, koji uključuje i psihoterapiju i nefarmakološke metode lečenja.

Rizici od nekontrolisane upotrebe lekova za smirenje kod mladih

Nina Šašić iz NVO Re Generacija ukazuje na rasprostranjenu upotrebu lekova za smirenje među mladima, posebno nakon pandemije, kao i na njihovu zloupotrebu u noćnom životu, gde se često uzimaju u kombinaciji sa alkoholom. Ona naglašava da svako mešanje različitih psihoaktivnih supstanci nosi određene rizike koji nisu mali, te da je važno obratiti se za pomoć i podršku ukoliko postoji problem sa nekontrolisanom upotrebom lekova.

Alternativni pristupi lečenju anksioznosti kod mladih

Šašić ističe da farmakoterapija ne bi trebalo da bude jedini element terapije i da bi uvek trebalo da ide u sprezi sa psihoterapijom. Takođe, ukazuje na potencijalno opasno mešanje lekova za smirenje sa drugim supstancama kao što su alkohol, kanabis, kokain, amfetamin i MDMA, te naglašava da svako mešanje različitih psihoaktivnih supstanci nosi određene rizike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading