OBIČAJI NA MLADENCE: Današnji praznik je BITAN za mlade parove, verovanja je MNOGO! Evo šta obavezno treba da se uradi!

Autor:

Vesti

22.03.2024

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrišćani veruju da je tokom noći pala neobična svetlost koja je grejala vodu i tela mučenika, uz spuštanje 39 venaca na njihove glave, dok je jedan od stražara, udostojen četrdesetog venca.

OBIČAJI NA MLADENCE: Današnji praznik je BITAN za mlade parove, verovanja je MNOGO! Evo šta obavezno treba da se uradi!

Foto: shutterstock

Brak

Mladenci su praznik koji Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju 22. marta po gregorijanskom kalendaru, odnosno 9. marta po julijanskom kalendaru, u čast stradanja Svetih 40 mučenika Sevastijskih.

Praznik se praznuje skoro uvek 22. marta, osim kada padne u Čistu sedmicu, tada se praznuje vikend pre. Interesantno je da se ovaj praznik prati posnom trpezom zbog vremena Velikog posta.


Mladenci - Verovanja i Običaji

Praznik je posvećen stradanju Svetih 40 mučenika Sevastijskih koji su prešli u hrišćanstvo uprkos carevoj zabrani i bili kamenovani, a zatim bačeni u ledenu jezersku vodu. Hrišćani veruju da je tokom noći pala neobična svetlost koja je grejala vodu i tela mučenika, uz spuštanje 39 venaca na njihove glave, dok je jedan od stražara, udostojen četrdesetog venca. Danas, praznik Mladenci se obeležava kroz simbolične gestove i običaje koji podsećaju na ovu priču.

Simbolika koja se vezuje za mlade parove

Mladenci se smatraju praznikom na koji novovenčani parovi primaju goste u svom domu. Ovaj dan simbolizuje vernost supružnika jedno drugom u zajedničkom životu, baš kao što su Svetih 40 Mučenika bili verni hrišćanskoj veri i Isusu Hristu. Na venčanju, mladenci dobijaju vence sa trostrukom simbolikom: carski venci, mučenički venci i venci besmrtne slave, dok se stariji veruju da vreme na Mladence predskazuje celokupno proleće.

Mladenci - Običaji i Pokloni

Prema starim verovanjima, na Mladence bi mlade parove trebalo da posete svi koji su bili gosti na njihovom venčanju, dok danas obično parove posećuju najbliži, kumovi i bliski prijatelji. Najpoznatiji običaj vezan za Mladence je pravljenje kolačića od pšeničnog brašna, nazvanih mladenčići, koji simbolizuju srećan, sladak i dug bračni život.

Mladenčići - Recept za kolačiće za sladak brak

Mladenčići su okrugli kolačići koji se premazuju medom, simbolizujući želju da svaki brak bude sladak. Mlade domaćice ustaju rano i mesu 40 kolačića, koliko je i bilo Svetih Mučenika, a prema nekim verovanjima, treba napraviti još i 41. kolačić zbog simbolike rađanja novog deteta. Postoji više recepata za ove kolače, a jedan od njih uključuje kiselu vodu, kvasac, ulje, šećer, brašno, limun i med.

Ovaj praznik nosi sa sobom bogatu simboliku i tradiciju koja se održava kroz vekove, podsećajući mlade parove na vernost, ljubav i sreću u zajedničkom životu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading