Da li će srednja škola postati obavezna u Srbiji?

Autor: blic.rs

Vesti

30.03.2018

04:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radimo na projektu da srednjoškolsko obrazovanje bude obavezno, što zahteva i mrežu domova i drugačiju organizaciju prevoza - izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević, gostujući na televiziji N1.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

On je iznova otvorio temu o kojoj stručna javnost već godinama spekuliše, a koju je i sam komentarisao jesenas kada je u Skupštini bio na glasanju amandman opozicije da se uvede obavezno srednjoškolsko obrazovanje.

Ministar prosvete tada je odgovorio da je predlog razuman, ali da ono što nije predviđeno Ustavom ne može da bude u zakonu i najavio da će, kada bude promenjen Ustav, i pitanje obaveznosti srednjeg obrazovanja biti delegirano.

Na dnevnom redu Skupštine Srbije nalaze se Predlog zakona o udžbenicima, Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacije Srbije i Zakon o prosvetnoj inspekciji, čime se zaokružuje prvi set reformskih zakona.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

- Pre više od godinu dana mi smo krenuli izmenu zakonodavnog okvira koji bi imao reformski zadatak i sadržaj, što nije moja izmišljotina, već međunarodna obaveza, koja je zahtevala da završimo jedan set propisa. To je pre svega Sistemski zakon o obrazovanju (ZOSOV), Zakon o visokom obrazovanju, zatim smo imali posebne zakone o predškolskom, osnovnom, srednjem i dualnom, i sada sa ova tri zakona zaokružujemo prvi set zakona - rekao je Šarčević za N1.

On je naveo da su školske uprave dizajnirane kako bi se napravio zdrav sistem.

- Sve je ovo veoma važno da shvatite kao celinu, ova tri zakona dopunjuju ovo o čemu smo govorili. Inspekcija je vrlo jednostavna, imamo mnogo nivoa obrazovanja i ne možemo koristiti samo osnovne inspekcijske zakone. Znači da se to proteže kroz dualno, kroz veze sa poslodavcima, proteže se sa predškolcima, učeničko-studentskim standardom. Pratimo zavode kroz inspekciju i niz drugih tela - dodao je on.

Do leta bi trebalo da se pojavimo sa još nekoliko zakona iz oblasti visokog obrazovanja: to je način finansiranja, o formiranju fonda za nauku, po uzoru na američki NSF i Zakon izmene dopune o učeničkom i studentskom standardu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading