SAVETI STRUČNJAKA POMAŽU DA IZBEGNETE TRAGEDIJU: Evo kako sami da proverite plinsku bocu

Autor: B.K.

Vesti

27.02.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavna eksplozija u Paraćinu zbog curenja gasa otvorila mnoga pitanja i dileme

SAVETI STRUČNJAKA POMAŽU DA IZBEGNETE TRAGEDIJU: Evo kako sami da proverite plinsku bocu

Foto: Petar Divac, privatna arhiva

Stravična nesreća u Paraćinu, kada se zbog curenja gasa iz plinske boce dogodila eksplozija u kojoj je poginula mlada žena, a razneta  gotovo cela zgrada, otvorila je mnoga pitanja i dileme. Između ostalog, kako da sami proverimo da li nam u stanu curi gas. Stručnjaci kažu da je to moguće.


Situacije kada eksplodira plinska boca su retke, češće se dešava da dođe do curenja plina, što takođe može imati strašne posledice ukoliko se ne primeti na vreme.
Aleksandar Đelmo iz novosadske firme koja se bavi proizvodnjom i isporukom ovih boca ispričao je da one mogu biti ekstremno opasne ukoliko se pravilno ne koriste. S druge strane, ako se koriste na pravi način, nema opasnosti.


FAKTOR MONTAŽE


Plinske boce nisu opasne kad se pravilno koriste. Naravno, potencijalna opasnost postoji, ali to imate i kod električnih instalacija. Imamo upite svakodnevno od klijenata i trudimo se da ih edukujemo u samom procesu montaže, korišćenja i skladištenja plinskih boca, kaže Đelmo za Telegraf.


Kako pojašnjava, saveti za korišćenje su prilično jednostavni. Ipak, treba obratiti posebnu pažnju na nekoliko stvari:


- Saveti za korišćenje su jednostavni, prilikom montaže se mora obratiti pažnja na spoj između boce i uređaja koji je potrošač gasa, tu se nalazi dihtung-gumica, koja je potrošna, i ona obezbeđuje siguran spoj između plinske boce i potrošača. Naš savet je prilikom zamene boce da se zameni i dihtung-gumica, posle toga se spoj proveri.
Dodaje da majstor može da izađe na teren da bi proverio spoj gumice i potrošačkog uređaja. Ipak, postoji i jedna caka kako to građani mogu da urade i sami u kućnim uslovima:


- Najlakši metod je sapunica, svaka kuhinja ima deterdžent i sunđer, napravi se sapunica i nanese na samo mesto spajanja boce i potrošača. Ako se pojave balončići, to je znak da gas curi i sam spoj nije dobar. Naravno, ako nema balončića, spoj je siguran i bezbedno možete koristiti plinsku bocu. Napominjem ovo jer svako domaćinstvo može samostalno da napravi ovaj vid provere, naša firma koristi specijalne detektore za curenje gasa koje ne poseduje potrošač.


Đelmo navodi da u 99 odsto slučajeva do tragedije dolazi zbog ljudskog faktora, te je najbitnije da potrošači znaju kako bezbedno da spoje boce s uređajem i redovno proveravaju kvalitet spoja.


RETKI SLUČAJEVI


Do eksplozije same plinske boce može doći ako je boca u plamenu i njen pritisak se izjednači s atmosferskim i onda plamen ulazi u bocu i dolazi do eksplozije.
- To su retki slučajevi, kad se to dešava, uglavnom dolazi i do eksplozije samog gasa u nekoj prostoriji, na primer, curi vam gas u sobi i postigne se određena koncentracija gasa usred same prostorije, bilo kakva varnica, iskra će napraviti eksploziju, a plinska boca neće eksplodirati.

Napravi se sapunica i nanese na mesto spajanja boce i potrošača. Ako se pojave balončići, gas curi

Crveno menjati svake tri godine

Stručnjak, nažalost, navodi da je u Srbiji čest slučaj neodržavanje plinskih uređaja. Takođe, napominje da ljudi retko obraćaju pažnju na servisne intervale, sigurnosne ventile i menjanje cevi. On dodaje da je ključni savet za građane da boce kupuju od ovlašćenih prodavaca i punionica:


- Klijenti na svake tri godine treba da menjanju crevo na potrošaču, a sigurnosni ventil iliti regulator na pet godina. Plinske boce poseduju atest, tj. datum kontrole, i od atesta boca je sigurna za upotrebu narednih 10 godina, posle toga nije bezbedna i mora se opet kontrolisati od ovlašćenog imenovanog tela. Boce koje ne poseduju atest nisu bezbedne za upotrebu. Nažalost, i takvih boca ima na tržištu.

 

Provera dva puta godišnje

Prema rečima stručnjaka, plinske boce uvek treba proveravati kod ovlašćenih lica, a cevi za protok gasa pred grejnu sezonu. Najbolja opcija je da vam pre svake grejne sezone cevi provere stručne osobe. Ukoliko gas koristimo za kuvanje, najbolje je da se ta provera radi dva puta godišnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading