SRBIJA U IŠČEKIVANJU JEDNOG JAČEG: Ne postoje "uvezeni" zemljotresi, ali ove potrese u regionu ćemo I TE KAKO OSETITI

Autor:

Vesti

24.02.2024

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre godinu dana, u Rumuniji se dogodila serija zemljotresa, a najjači je bio jačine 5,7 Rihtera, koji se osetio i u Srbiji, najviše u Beogradu, Kladovu, Valjevu i Svilajncu.

SRBIJA U IŠČEKIVANJU JEDNOG JAČEG: Ne postoje "uvezeni" zemljotresi, ali ove potrese u regionu ćemo I TE KAKO OSETITI

Foto: Shutterstock

Seizmolog Ana Mladenović sa Rudarsko-geološkog fakulteta objašnjava da je teritorija Srbije, kao i celo Balkansko poluostrvo, okružena veoma aktivnim tektonskim zonama. Glavni razlog za nastanak zemljotresa na teritoriji Srbije leži u sudaru Jadranske mikroploče i Dinarida. Količina napona koja se stvara na graničnom delu ovih tektonskih jedinica prenosi se u unutrašnjost kontinenta, zbog čega su zemljotresi u priobalnom području Hrvatske, Crne Gore i Albanije najjači. Iako deluje da je teritorija Srbije veoma seizmična, u poređenju sa okolnim područjima, njena seizmičnost je značajno slabija, piše Blic. 

Rumunski zemljotresi tresli tlo Srbije

Pre godinu dana, u Rumuniji se dogodila serija zemljotresa, a najjači je bio jačine 5,7 Rihtera, koji se osetio i u Srbiji, najviše u Beogradu, Kladovu, Valjevu i Svilajncu. Epicentar najjačeg potresa bio je na dubini od 40 kilometara, a građani Srbije su takođe osetili potres jačine 5,2 Rihtera koji je bio na dubini od 13 kilometara.

Potencijalni zemljotres u Bugarskoj ozbiljnije bi zatresao jug Srbije

Seizmolog Slavica Radovanović objašnjava da pojačana seizmička aktivnost u okolnim zemljama može uticati na južne delove Srbije, posebno na područje pogranično sa Bugarskom. Ona ističe da je moguće da se u Bugarskoj dogode zemljotresi magnitude do 7 jedinica Rihterove skale, koji bi mogli imati uticaja na južne delove Srbije.

Da li zemljotresi mogu biti "uvezeni"?

Seizmolog Slavica Radovanović naglašava da termin "uvezeni zemljotresi" nije adekvatan jer zemljotresi koji se događaju u okolnim zemljama, poput Rumunije, ne predstavljaju direktnu opasnost za Srbiju. Ona objašnjava da kada se dogodi zemljotres u nekoj susednoj zemlji, talasi se osete i u drugim zemljama, ali to se ne može nazvati "uvezenim" zemljotresom.

Kraljevo - Nakon zemljotresa

Seizmolog Ana Mladenović poredi zemljotrese sa deformacijom i promenom napona u okolini, objašnjavajući da zemljotresi koji se dogode u regionu izazivaju pomeranje tla koje se oseti i u drugim zemljama. Ona ističe da je važno razlikovati pojmove i da se ne brkaju termini "uvezeni zemljotresi" i zemljotresi uzrokovani drugim zemljotresima.

Sledeći jači zemljotres imaćemo u Šumadiji

Seizmolog Ana Mladenović upozorava da se očekuje jači zemljotres u širem području Šumadije, s obzirom na skorašnju seizmičku aktivnost. Ona ističe da se ne treba opustiti, posebno imajući u vidu da se poslednji jači zemljotres dogodio pre više od 10 godina, te da je seizmička energija u Šumadiji generalno na višem nivou.

Seizmična aktivnost na Balkanu: Uvoz ili domaći problem?

Zbog svega navedenog, stručnjaci ističu da zemljotresi koji se događaju u zemljama regiona ne predstavljaju direktnu opasnost za Srbiju. Ipak, upozoravaju da je važno pratiti seizmičku aktivnost i pripremiti se za moguće jače potrese u narednom periodu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading