NE ISPADAJTE GLUPI U DRUŠTVU - NAUČITE! Evo zašto su nam potrebne prestupne godine i kako su nastale

Autor:

Vesti

24.02.2024

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Julijanski kalendar, uveden od strane Gaja Julija Cezara 45. godine p.n.e., uključivao je prestupne godine svake četiri godine bez izuzetka.

NE ISPADAJTE GLUPI U DRUŠTVU - NAUČITE! Evo zašto su nam potrebne prestupne godine i kako su nastale

Foto: pixabay.com

Prestupne godine su deo gregorijanskog kalendara, a one se javljaju svake četvrte godine. Razlog za njihov postojanje leži u činjenici da je solarana godina nešto duža od kalendarske godine. Dok kalendarska godina ima tačno 365 dana, solarna godina ima otprilike 365,24 dana. Ova razlika bi vremenom dovela do promene godišnjih doba, zbog čega su prestupne godine od ključnog značaja za održavanje usklađenosti sa solarnim ciklusima.

Julijanski kalendar i počeci prestupnih godina

Julijanski kalendar, uveden od strane Gaja Julija Cezara 45. godine p.n.e., uključivao je prestupne godine svake četiri godine bez izuzetka. Međutim, vremenom se pokazalo da ovaj sistem nije savršeno precizan, što je dovelo do potrebe za promenom.

Gregorijanski kalendar i ispravke

Papa Grgur XIII je 1582. godine uveo gregorijanski kalendar kako bi ispravio nedostatke julijanskog kalendara. Ovaj kalendar je zadržao koncept prestupnih godina, ali je uveo pravilo da se prestupne godine preskaču svake stote godine, osim onih koje su deljive sa 400. Ovim pravilom se rešavao problem akumulacije dodatnih minuta tokom vremena.

Prelazak na gregorijanski kalendar

Iako su gregorijanski kalendar prvo koristile samo katoličke zemlje, poput Italije i Španije, kasnije su ga prihvatile i protestantske zemlje, kao što je Velika Britanija 1752. godine. Zbog razlike između kalendara, zemlje koje su prelazile na gregorijanski kalendar morale su da preskaču dane kako bi se uskladile sa ostalim zemljama.

Budućnost gregorijanskog kalendara

Iako je gregorijanski kalendar trenutno usklađen sa solarnim godinama, postoji mogućnost da će u dalekoj budućnosti morati da bude prilagođen radi održavanja preciznosti. Ipak, ovo je pitanje koje će se verovatno razmatrati hiljadama godina u budućnosti.

Rani rimski kalendar

Interesantno je napomenuti da je rani rimski kalendar imao samo 10 meseci, počevši od marta i završavajući u decembru. Januar i februar su dodati kasnije, a januar se smatrao prvim mesecom nove godine oko 450. godine pre Hrista.

Ukratko, prestupne godine su ključne za održavanje usklađenosti kalendara sa solarnim ciklusima, a njihova istorija seže unazad do vremena Julija Cezara i pape Grgura XIII. Ovaj sistem je od suštinskog značaja za praćenje vremenskih promena i održavanje tačnosti kalendara kroz vekove.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading