''DEČAKU LEPTIRU'' POMAŽE TERAPIJA, RANE SVE MANJE": Dobre vesti o lečenju Viktora Putice stižu iz Amerike!

Autor: A. A.

Vesti

23.02.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobre vesti stigle su nam iz Amerike, preciznije iz glavnog grada SAD Vašingtona!

''DEČAKU LEPTIRU'' POMAŽE TERAPIJA, RANE SVE MANJE": Dobre vesti o lečenju Viktora Putice stižu iz Amerike!

Foto: Privatna arhiva

Lečenje "dečaka leptira" Viktora Putice daje rezultate. Ova informacija je saopštena juče na zvaničnoj platformi X njegovih roditelja.

- Posle dva meseca terapije imamo prve rezultate! Rane su manje, brzo se zatvore, stopalce gotovo zaraslo. Viktor je sve veći momak, raste i dobija na težini, spremamo se za ugrađivanje stome! Sve vas grli porodica Putica - stoji na poslednjoj objavi.

Da terapija deluje, naslućivalo se još krajem januara, ali su tada roditelji bili oprezni.

- Viktor je primio četiri terapije, ima pomaka, ali proces je dug i neizvestan. U februaru ugrađujemo stomu, da bi dobijao normalnu količinu hrane i neophodne lekove. Opserviraju ga razni specijalisti. Trasiramo bolji život za Viktora i grlimo vas iz Vašingtona - stoji u objavi od 28. januara ove godine.

Republika

Foto: foto instagram

Lečenje Viktora Putice

Podsećamo, Viktor Putica je mališan koji boluje od retke bolesti zvane bulozna epidermoliza, u u narodu poznatija kao bolest "dece leptira".

Za ovu bolest je nedavno pronađen lek koji se proizvodi samo u SAD i daje dobre rezultate, međutim njegova cena iznosi oko 650.000 dolara na godišnjem nivou. U Srbiji je zato sprovedena humanitarna akcija, u kojoj su učestvovali i Srpski telegraf sa svojim portalom Republika.rs i sredstva su skupljena.

Mali Viktor je u decembru najpre otputovao u Salcburg, gde je operisao jednjak, koji je počeo da srasta, pa mališan više nije mogao da guta. Tri dana posle Nove godine porodica Putica je otputovala u Sjedinjene Američke Države, gde je već 5. januara primio prvu terapiju. Kako je vreme odmicalo, vesti koje su stizale o Viktorovom zdravlju su bile sve bolje i bolje. 

Uskoro i Nađa počinje s lečenjem

Početkom nedelje sve humane ljude u Srbiji je obradovala vest da će mala Nađa Marković, koja takođe boluje od bulozne epidermolize, dobiti terapiju iz SAD. Ovu vest je saopštila Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koja je rekla da je za Nađu i još jedno "dete leptira" o trošku države odobrena terapija.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Nađa Marković

- Cenimo svaki humani gest i nameru, ali za malu Nađu nije potrebno skupljati novac za lek jer je za dvoje "dece leptira" o trošku države odobrena terapija koja košta oko 630.000 dolara po pacijentu godišnje. U kontaktu smo s proizvođačem i radimo na tome da krema, koja inače još nije registrovana u Evropi, što pre stigne u Srbiju - istakla je Sanja Radojević Škodrić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading