VAŽAN APEL AGENCIJE ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA: Ni ovo nije dozvoljeno vozačima sa probnom dozvolom

Autor:

Vesti

12.02.2024

21:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Distrakcije tokom vožnje mogu biti vizuelne, audio, fizičke ili kognitivne prirode.

VAŽAN APEL AGENCIJE ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA: Ni ovo nije dozvoljeno vozačima sa probnom dozvolom

Foto: shutterstock

Istraživanja su pokazala da je korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje izuzetno opasno, povećavajući rizik od saobraćajne nezgode najmanje četiri puta. Ova praksa je zakonom zabranjena, osim ukoliko se koriste hands-free varijante telefona, ali čak ni vozači sa probnom vozačkom dozvolom nemaju tu privilegiju.

Distrakcije tokom vožnje mogu biti vizuelne, audio, fizičke ili kognitivne prirode. Ometanje pažnje vozača može biti izazvano različitim aktivnostima ili objektima u vozilu ili pored puta, a mobilni telefon je primer koji izaziva sva četiri vida distrakcije.

Rezultati istraživanja sprovedenog u 39 država pokazuju da je u Srbiji gotovo 37% vozača barem jednom koristilo mobilni telefon iz ruke za razgovor, dok je četvrtina vozača koristila telefon za pisanje poruka ili pregledanje sadržaja na društvenim mrežama. Telefonski razgovor značajno usporava reakcije vozača, a korišćenje mobilnog telefona zahteva određeni mentalni napor, što dovodi do smanjenja pažnje i donošenja rizičnih odluka.

- Do distrakcije dolazi zbog neke aktivnosti, nekog događaja u toku vožnje ili je može izazvati neki objekat u ili van vozila. Vozaču može nešto ometati vid, kao što su uređaji u vozilu ili objekti pored puta (vizuelna distrakcija), zatim zvuk, što utiče na vozačev sluh (audio distrakcija) i to je najčešće muzika. Takođe, postoji i fizička distrakcija, što je ometanje pokreta, koja nastaje prilikom konzumiranja hrane, pića ili cigarete, kao i kognitivna distrakcija, koja utiče na ometanje razmišljanja, rasuđivanje i logiku, što onemogućava vozaču da se koncentriše na saobraćajnu situaciju i pravilno rezonuje opasnost i donese adekvatnu i pravovremenu odluku - navode iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Kada govorimo o distrakciji, najčešće uzimamo kao primer mobilni telefon, koji kod vozača izaziva sva četiri vida distrakcije.

- Potrebno je napomenuti da je upotreba mobilnog telefona zakonom zabranjena osim ukoliko se ne koriste tzv. hands-free varijante telefona, gde vozač ne mora da drži telefon u ruci. Vozačima sa probnom vozačkom dozvolom nije ni to dozvoljeno! Istraživanja efekata korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje su pokazala da se rizik od saobraćajne nezgode prilikom korišćenja mobilnog telefona povećava najmanje četiri puta - kažu u Agenciji.

Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje može dovesti do povećanog rizika od saobraćajne nezgode, smanjenja svesti o saobraćajnom okruženju, kao i donošenja rizičnih odluka. Takođe, vozači koji često koriste mobilni telefon tokom vožnje češće ignorišu propise kao što je korišćenje sigurnosnog pojasa ili prekoračenje ograničenja brzine.


Zakon o bezbednosti saobraćaja jasno propisuje da vozač ne sme koristiti telefon ili druge uređaje za komunikaciju ukoliko nema ili ne koristi opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje. Novčana kazna za ovaj prekršaj iznosi 10.000 dinara.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na sve vozače da se pridržavaju propisa i ne koriste mobilne telefone tokom vožnje kako bi se izbegle potencijalno opasne situacije u saobraćaju. Ova praksa može značajno doprineti bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading