NOVE KAMERE U BEOGRADU! Da li će nam stizati kazne za prolazak na žuto i gde se nalaze - stručnjaci sve otkrili!

Autor:

Vesti

07.02.2024

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozači će se snimati na 5 lokacija.

NOVE KAMERE U BEOGRADU! Da li će nam stizati kazne za prolazak na žuto i gde se nalaze - stručnjaci sve otkrili!

Foto: shutterstock

Uvođenje novog sistema automatskog kažnjavanja na pet lokacija u Beogradu izazvalo je dosta pažnje i interesovanja među vozačima i javnošću. Ovaj sistem automatskog snimanja prekršaja registruje prolazak vozila na crveno svetlo ili ispred pešačkog prelaza, dok se kamere koriste i za detekciju prebrze vožnje. Pored toga, u planu je uvođenje sistema za automatsku detekciju vozača koji nisu vezali pojas i koji na nedozvoljen način koriste mobilni telefon.

Drastičan pad broja saobraćajnih nezgoda i poginulih

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damir Okanović, ističe da države koje su omasovile upotrebu sistema za automatsku registraciju prekršaja zabeležile su drastičan pad broja saobraćajnih nezgoda i poginulih. On naglašava da ovo treba posmatrati kao težnju da se spreči pražnjenje budžeta, jer saobraćajne nezgode predstavljaju velike troškove za državu.


Kamere su postavljene na pet raskrsnica u Beogradu, tačnije na Trgovačkoj i Jablaničkoj ulici na Čukarici, raskrsnici Francuske ulice i Gospodar Jovanove, Bulevaru Mihajla Pupina i Miletnija Popovića, raskrsnici Bulevara despota Stefana i Cvijićeve ulice, kao i na Bulevaru kralja Aleksandra kod Đeram pijace.

Proračun troškova saobraćajnih nezgoda

Prema proračunima iz 2015. godine, reprezentativni troškovi po jednom poginulom iznose 467.000 dinara. To znači da su samo prošle godine, prema ovoj računici, u saobraćajnim nesrećama izgubljena 259 miliona evra. Dodatno, ukoliko bismo uzeli parametre koji su usvojeni nedavno u EU, ovi gubici bi iznosili 610 miliona evra.


Pukovnik prof. dr Zlatko Belecan objašnjava da kamere funkcionišu na principu snimanja praznog mesta, zaustavne linije i crvenog svetla, kako bi nedvosmisleno dokazale prekršaj. Na taj način, vozila koja prelaze zaustavnu liniju nakon što se upali crveno svetlo jasno se evidentiraju kao prekršaji.

Kazne

Za prolazak vozila na crveno svetlo ili nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza propisana je novčana kazna od 20.000 do 40.000 dinara, kazna zatvora do 30 dana, 6 kaznenih poena i zabrana upravljanja vozilom. U slučaju da počinilac prekršaja ne odazove pozivu za dostavljanje podataka, propisana je veća novčana kazna.

Nasilnička vožnja, koja obuhvata prolazak kroz crveno svetlo dva ili više puta tokom 10 minuta, smatra se teškim prekršajem za koji su predviđene drastične kaznene mere. Ovakvo ponašanje vozača predstavlja ozbiljnu opasnost po bezbednost učesnika u saobraćaju.

Novi sistem automatskog kažnjavanja u Beogradu predstavlja važan korak ka povećanju bezbednosti u saobraćaju i smanjenju broja saobraćajnih nezgoda. Očekuje se da će ovaj sistem doprineti većoj disciplini vozača i smanjenju rizika od saobraćajnih nesreća.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading