Italijani obnavljaju manastire na Kosmetu

Autor: Tanjug

Vesti

21.03.2018

23:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Našim kulturnim nasleđem na Kosovu, njegovim očuvanjem, zaštitom i restauracijom počinje da se bavi Italijansko-srpski institut za umetnost, pišu "Večernje novosti".

RepublikaFoto: twitter.com/DijanaV
Foto: Ilustracija

To je potvrdio ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

- Na osnovu podataka kojima raspolažem, može se zaključiti da je osnivanje Italijansko-srpskog instituta za umetnost, neprofitne društveno korisne nevladine organizacije, motivisano željom da se stručno, konkretno i pravovremeno doprinese obnovi srpskog kulturnog nasleđa na KiM, a prvenstveno svetinja koje se nalaze na Uneskovoj listi kulturne baštine u opasnosti - rekao je Tanasković.

Stručnjaci su već započeli seriju "izviđanja" i procenjivanja na terenu, piše list i navodi da su u manastiru Visoki Dečani na proveri statika građevine, kao i stanje konzerviranosti fresaka, skulptura i dekorisanih površina.


Prvi kontakti su već ostvareni sa Kancelarijom za KiM u Beogradu koja je pomogla da se prepozna i odredi prvi ambiciozni cilj: stavljanje u sigurno stanje i restauracija crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. 

Eksperti Instituta su već procenili da je urgentno da se rekonstruišu krov i pod, jer su oštećeni od vode koja je prodirala u unutrašnjost u dugom periodu, a odmah potom sledi restauracija onoga što je ostalo od fresaka. 

Prve troškove izviđenja na terenu podneli su pojedinci koji su formirali Institut, a koji se sada obraćaju evropskim fondovima za spasavanje kulturnih dobara, ali i privatnim licima, donatorima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading