ŠEST MERA ZA VEĆI NATALITET!

Autor: M. M. Leskovac

Vesti

21.03.2018

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novčana pomoć nije jedina mera kojom će država u narednim godinama pokušati da podigne natalitet i pomogne roditeljima. Od 1. jula ove godine konačno će biti rešen i problem porodilja koje poslodavci nisu primili za stalno, zbog čega nisu mogle da primaju naknadu za rođenje deteta. Pored njih, porodiljsko će ubuduće biti plaćeno i poljoprivrednicama i preduzetnicama. Takođe, porodilje više neće čekati ni na isplatu novca jer će on po novim propisima direktno biti uplaćivan njima na račun.

Ozbiljno se radi na borbi protiv mortaliteta

Pored navedenih olakšica, Vlada Srbije pripremila je još nekoliko konkretnih mera koje će pomoći budućim mamama i tatama.

1. Poljoprivrednice, preduzetnice i buduće majke angažovane po ugovoru o delu ili o povremenim poslovima od 1. jula ove godine moći će da računaju na naknadu za porodiljsko. Plaćeno porodiljsko, prema trenutno važećem zakonu, imaju samo majke koje su zaposlene na neodređeno ili određeno vreme.

12 miliona evra država izdvojila za novčane mere u prvom trenutku

2. Svaka žena koja je u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta ostvarivala neke prihode, a u momentu rođenja deteta je nezaposlena, od 1. jula takođe će moći da dobija naknadu za porodiljsko odsustvo.

3. Isplata naknade više neće zavisiti od mogućnosti i volje poslodavaca jer će se isplaćivati direktno na račun porodilje. Do sada je taj novac uplaćivan na račun poslodavca.

4. Parovi koji se bore sa sterilitetom i koji su prvo dete dobili vantelesnom oplodnjom moći će o trošku RFZO istom metodom da pokušaju da dobiju i drugo dete.

5. Subvencionisaće se strani i domaći investitori da otvaraju obdaništa nadomak fabrika, kao i lokalne samouprave u kojima ima prostora koji se može iskoristiti za vrtiće.

6. Biće ustanovljene nagrade za kompanije koje najbolje usklađuju rad i roditeljstvo. Predviđene su i izmene radnog zakonodavstva, poput fleksibilnijeg radnog vremena za roditelje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading