NIKADA NE BISTE POGODILI! Večeras čekamo Srpsku Novu godinu, a evo u kojim delovima sveta se takođe slavi PRAVOSLAVNA - Ove zemlje vam nisu ni na kraj pameti!

Autor: D.B.

Vesti

13.01.2024

17:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na dan pravoslavne Nove godine takođe se obeležava Obrezanje Isusa Hrista i Sveti Vasilije Veliki.

NIKADA NE BISTE POGODILI!  Večeras čekamo Srpsku Novu godinu, a  evo u kojim delovima sveta se takođe slavi PRAVOSLAVNA - Ove zemlje vam nisu ni na kraj pameti!

Foto: Marko Obradović Edge

Pravoslavna Nova godina, poznata i kao Julijanska Nova godina, obeležava se 14. januara po gregorijanskom kalendaru, iako nije zvanična Nova godina

Foto: Todor Milivojević

 

 

Ovaj praznik se slavi u balkanskim zemljama poput Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine (Republika Srpska), Severne Makedonije i pravoslavnih delova Hrvatske. Takođe, proslava se odvija i u nekim drugim zemljama poput Rusije, Belorusije, Ukrajine, Jermenije, Moldavije i Gruzije.

Zanimljivo je da se tradicija obeležavanja julijanske Nove godine održava i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, kao i u delovima galske zajednice u Škotskoj.

Istorijat i običaji

Tokom osmanske vladavine, proslavljanje srpskih tradicija bilo je zabranjeno, međutim, narod je nastavio da se okuplja i igra narodne igre povodom srpske Nove godine. U početku su ova okupljanja bila tajna zbog straha od Osmanlija, ali s vremenom su postala manje učestala i na kraju su prestala. Prema pisanju lista „Politika“ iz 1939. godine, pravoslavna Nova godina je bila više slavljena u centru Beograda, dok je gregorijanska Nova godina bila „praznik malog čoveka“ na periferiji.

Republika

Foto: shutterstock

 

 

 

 

Običaji u Srbiji

U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, gregorijanski kalendar je zvanično prihvaćen 1919. godine, kada je prestao da važi stari kalendar i počeo je novi. Ranije se srpska Nova godina dočekivala u domovima uz svečanu trpezu, vruću rakiju, kuvano vino i krofne, dok je javnu proslavu prva organizovala beogradska „Kasina“. Na dan pravoslavne Nove godine takođe se obeležava Obrezanje Isusa Hrista i Sveti Vasilije Veliki.

U mnogim krajevima, na taj dan se ponavljaju obredi koji su svojstveni praznovanju Hristovog rođenja, a običaj je da se spaljuju ostaci badnjaka i mesi poseban obredni hleb „vasilica“.

Veruje se da je važno uneti novu stvar u kuću tog dana kako bi tokom cele godine donela napredak ukućanima.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading