OVAKO SU IZGLEDALI TAJNI DOČECI NOVE GODINE JOSIPA BROZA TITA: Na poslednjem dočeku bio je najveseliji , a pevali mu Nada Topčagić, Zdravko Čolić, Tozovac...

Autor:

Vesti

31.12.2023

21:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni dočeci Nove godine

OVAKO SU IZGLEDALI TAJNI DOČECI NOVE GODINE JOSIPA BROZA TITA: Na poslednjem dočeku bio je najveseliji , a pevali mu Nada Topčagić, Zdravko Čolić, Tozovac...

Foto: Youtube

Jedan od najpoznatijih jugoslovenskih lidera, Josip Broz Tito, bio je poznat po svojim raskošnim dočecima Nove godine širom bivše Jugoslavije. Njegova strast prema proslavama Nove godine bila je dobro poznata, a svaka od njegovih proslava nosila je posebnu čar i glamur. Tito je voleo da okupi najbliže saradnike i prijatelje kako bi dočekao Novu godinu u veselju, pesmi i igri.

Doček Nove 1980. u Novom Sadu

Posebno zapažen bio je doček Nove 1980. godine u Novom Sadu, u jednom od tamošnjih hotela. Mnogi su kasnije pričali o toj proslavi, spekulišući da je Tito možda predosećao svoju skoru smrt, koja je nažalost usledila samo četiri meseca kasnije. Ova proslava ostala je upamćena kao jedna od najveselijih na kojima je Tito učestvovao.


Luksuzni dočeci na primorju

Davne 1973. godine, Tito i njegova supruga Jovanka dočekali su Novu godinu u Miločeru nedaleko od Budve. Ovi dočeci bili su poznati po raskošnom protokolu, pa su tako unapred bili planirani gosti, raspored sedenja, nastupi i jelovnik. Posebnu šarm proslavama davali su zanimljivi rekviziti poput kartonskih šešira i kaubojskih šešira, koje je Tito voleo da nosi.

Spektakularne zabave uz muziku i tamburice

Tito je voleo da za doček Nove godine okupi najveće jugoslovenske zvezde, poput Nade Topčagić, Lea Martina, Zdravka Čolića, Tereze Kesovije i mnogih drugih. Njihovi nastupi bili su neizostavan deo ovih proslava, pružajući nezaboravne trenutke veselja i zabave.

Neprocenjivi trenuci u Novom Sadu

Jedan od dočeka koji se isticao bio je onaj iz 1977. godine u Hotelu "Park" u Novom Sadu, gde je Tito dočekao Novu godinu zajedno sa suprugom Jovankom Broz. Legendarni Miodrag Petrović Čkalja bio je zvezda večeri, čitajući šaljive čestitke upućene Titu i drugim političarima. Tu su bili i tamburaši Janika Balaž i orkestar Jovana Adamova, kao i brojni drugi poznati umetnici koji su doprineli nezaboravnoj atmosferi.

Poslednji doček i Titova rezidencija

Iako bolestan, Tito je i dalje nastavio sa tradicijom organizovanja svečanih proslava za najbliže saradnike, porodicu i prijatelje. Poslednji doček Nove godine organizovan je 1980. godine u jednom novosadskom hotelu, gde je Tito bio najveselija osoba na slavlju. Samo nekoliko meseci kasnije, nažalost, svet je izgubio ovu karizmatičnu ličnost.

Državni praznik od 1955.

Nova godina proglašena je državnim praznikom 1955. godine u SFRJ, pružajući građanima priliku da proslave i obeleže početak nove godine. Tito je često Novu godinu dočekivao u užem krugu saradnika i prijatelja, a svakog 1. januara na radiju je prenosio poruku čestitke građanima za nastupajuću godinu.

Josip Broz Tito ostao je upamćen ne samo po svojoj političkoj ulozi, već i po svojoj ljubavi prema dočecima Nove godine. Njegove raskošne proslave ostavile su neizbrisiv trag u istoriji bivše Jugoslavije.

(Alo)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading