ČAK 80 ODSTO MLADIH U SRBIJI ZARAŽENO OVIM OPAKIM VIRUSOM, A DA TO I NE ZNA! I muškarce i žene može da ubije! NE DAJE SIMPTOME, A JEDINI NAČIN DA SE SIGURNO SAČUVA GLAVA JE VAKCINA!

Autor:

Vesti

30.12.2023

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bolest je, što je takođe drugi veliki veliki problem, u većini slučajeva asimptomska i otriva se tek putem klasičnog ginekološkog pregleda.Jedini simptom, koji može da ne mora da se pojavi jesu polne bradavice na genitalijama, koje se zovu kondilomi.

ČAK 80 ODSTO MLADIH U SRBIJI ZARAŽENO OVIM OPAKIM VIRUSOM, A  DA TO I NE ZNA! I muškarce i žene može da ubije! NE DAJE SIMPTOME, A JEDINI NAČIN DA SE SIGURNO SAČUVA GLAVA JE VAKCINA!

Foto: AP/Jane Burlow

Broj zaraženih od humanog papiloma virusa (HPV) u stalnom je porastu, a istraživanja pokazuju da je čak 80 odsto mladih u Srbiji u uzrastu od 17 do 23 godine inficirano njime.

Pretpostavka je da u svakom momentu ovu infekciju ima čak 80 do 90 odsto ljudi.

Najgore od svega je, što među mladima, kako ističe ginekološkinja Mima Fazlagić, najčešće "kruže vrste" koje su uzročnici raka grlića materice, koji je sa više od 1.300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena godišnje, drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka kod žena u Srbiji. 

Bolest je, što je takođe drugi veliki veliki problem, u većini slučajeva asimptomska i otriva se tek putem klasičnog ginekološkog pregleda.Jedini simptom, koji može da ne mora da se pojavi jesu polne bradavice na genitalijama, koje se zovu kondilomi.

Republika

Foto: Printskrin/youtube

Mima Fazlagić

 

- U našoj zemlji je veliki broj mladih ljudi, od 17 do 23 godine zaraženo HPV, a većina to i ne zna. Imamo oko 200 vrsta ovog virusa, od kojih bar 20 izaziva rak grlića. Ta masovna zaraženost HPV-om u ovom uzrastu uzrokovala je da se rak grlića materice javlja u većem procentu. Najalarmantnije je što je sada pik pojavljivanja prvih simptoma raka grlića materice kod žena oko 32. do 35. godine života, u odnosu na period od pre nekoliko decenija kada je ovaj tip karcinoma bila “bolest starijih žena” - priča doktorka Fazlagić.

Kako ističe doktorka, virus podjednako šire zaraženi i muškarci i žene i mada se tvrdi da on može biti i izazvati karcinom samo kod žena, to nije tačno.

Naime, istraživanja obavljena poslednjih godina pokazuju da ovaj virus može da izazove kancerogene promene u određenim organima kod muškaraca kao što su krajnici, usna duplja, jezik, delova ždrela... Kako je objašnjeno, sluznica usne duplje i početnih delova digestivnog traktavrlo je slična sluzokoži donjeg genitalnog trakta kod žena, to su epiteli bez orožavanja, tako da se vrlo lako tu virus može zadržati.

Doktorka Mima Fazlagić kaže da je rešenje, manje u korišćenju kondoma prilikom odnosa, koliko u vakcini koja je o prošle godina dostupna u Srbiji i besplatna je.

Međutim, istraživanja pokazuju da je svega 26.000 dečaka i devojčica u Srbiji ovu vakcinu i primalo.

Poslednjih godina u Srbiji javija se otpor, uglasvnom iz straha, prema vakcinama, pa i ovoj.

Republika

Foto: Youtube/Tampon Zona

Miloš Marinković

 

Međutim, imunolog i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu kaže da su ovi strahovi apsolutno neosnovani i priča o vakcini protiv HPV kao o jednoj od najbezbednijih.

- Najbezbednija i najproverenija stvar koju ćete na svetu uraditi je da primite vakcine. Zato što se one daju deci, daju se zdravima, dakle, izuzetno su kontrolisane. Sve što ljudi uzmu na dnevnom nivou, čak i tablete, manje je kontrolisano, manje provereno i manje bezbedno od vakcina. A vakcina protiv HPV je jedna od najbezbednijih. Imamo istraživanja, a i SZO je ovu vakcinu okarakterisala kao ekstremno bezbednom. Kako oni to znaju? Pa pratilu su neku učestalost, nekog događaja, i kod vakcinisanih i kod nevakcinisanih. Niša nije iskočilo kao potencijalni alarm - kaže profesor.

A šta je profesor rekao o HPV virusu i koliko je on opasan poslušajte ovde.

Bonus video

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading