PREMINULA VIKTORIJA CUCIĆ: Oproštaj od profesorke koja je obeležila medicinu!

Autor:

Vesti

27.12.2023

18:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beogradu je u 86. godini preminula Viktorija Cucić, profesorka Medicinskog fakulteta, upravnica Instituta za socijalnu medicinu i osnivačica JAZASA. Njen doprinos medicinskoj nauci i borba protiv stigme su neizbrisivi.

PREMINULA VIKTORIJA CUCIĆ: Oproštaj od profesorke koja je obeležila medicinu!

Foto: Pixabay

Sveća

Borba protiv širenja side (AIDS)



Godine 1989, Viktorija Cucić je imenovana za predsednicu Komisije za prevenciju i suzbijanje širenja side (AIDS) dok je obavljala funkciju gradskog sekretara za zdravstvo.

Njen rad na ovom polju bio je od izuzetnog značaja, a njeno ime će zauvek ostati povezano sa borbom protiv ove opake bolesti.


Međunarodna saradnja i angažovanje



Pored svog angažovanja na Medicinskom fakultetu, Cucić je takođe bila predstavnik Jugoslavije, a kasnije i Srbije, pri mnogim domaćim i međunarodnim organizacijama.

Njena saradnja sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, UNICEF-om, UNAIDS-om, Global Fund-om i Centrom za prava deteta, ostavila je dubok trag u međunarodnoj zajednici.


Obrazovanje i edukacija



Kao gostujući predavač na brojnim svetskim univerzitetima, uključujući i saradnju sa londonskim Imperial koledžom i Medicinskim fakultetom Univerziteta u Kuvajtu, Viktorija Cucić je doprinela edukaciji i obuci mnogih stručnjaka širom sveta.

Organizacija seminara, radionica i obuka bila je sastavni deo njenog rada.


Borba protiv stigmatizacije



Tokom svoje karijere, Cucić se istakla u borbi protiv stigmatizacije ljudi zaraženih virusom AIDS-a. Njena hrabra borba i posvećenost lečenju pacijenata u vreme kada se o ovoj bolesti malo znalo, ostavila je dubok trag u medicinskoj zajednici.

Viktorija Cucić će biti sahranjena 30. decembra u 12:30 sati na Novom groblju u Beogradu. Njen rad i nasleđe će zauvek ostati upamćeni kao primer posvećenosti medicinskoj nauci i borbi za ljudska prava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading