NADLEŽNI ORGANI DA REAGUJU, UBIĆE NEKOGA! Vozač "Knez petrola" čita novine u toku vožnje

Autor: T.Bujišić - K.Blagović

Vesti

22.12.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekipa Srpskog telegrafa na auto-putu uslikala vozača kako nonšalatno prelistava štampu dok sedi za volanom

NADLEŽNI ORGANI DA REAGUJU, UBIĆE NEKOGA! Vozač "Knez petrola" čita novine u toku vožnje

Foto: Republika

Vozač "Knez petrola", firme čiji je vlasnik Srđan Knežević, osuđeni švercer nafte i ratni profiter, uhvaćen je kako nasred auto-puta u toku vožnje čita novine! Ovo se jasno vidi na fotografijama koje je uslikala naša ekipa na auto-putu E-75 od Novog Sada ka Beogradu. Vozač "Knez patrola" je doveo u opasnost živote svih učesnika u saobraćaju u tom trenutku, uključujući i svoj.


ŠTAMPA NA VOLANU


Vozač je u toku vožnje čitao novine, koje je uredno držao ispred sebe na volanu, umesto da gleda u put pred sobom i prati druge učesnike u saobraćaju. U moru svakodnevnih vesti o tragedijama na srpskim putevima, prava je sreća da niko nije nastradao. Pritom, govorimo o vozaču koji ne vozi običan teret, već zapaljiv - naftu, benzin...
Republika

Foto: Republika

Vozač "Knez Petrola" čita novine dok vozi

 


Milan Božović, stručnjak za bezbednost saobraćaja, ocenjuje da je ovakvo ponašanje krajnje opasno, kao i da je ovde posredi moguće kršenje Zakona o bezbednosti saobraćaja u delu koji se odnosi na dužnu pažnju da pratite saobraćaj.


- Morate posmatrati put ispred sebe i situaciju, bilo kakvo odvlačenje pažnje utiče na neosmatranje puta, a to onda utiče na vreme reagovanja, uočavanje opasnosti. Kad govorimo o profesionalnim vozačima na auto-putu, možete sresti i neke koji spremaju hranu, jedu tokom vožnje, gledaju TV, smatraju da idu sporije od ostalih učesnika u saobraćaju i da imaju komfor, a i savremena vozila ne zahtevaju neko puno prisustvo vozača (imaju tempomat). Ali takvo ponašanje je opasno - kaže Božović.
Republika

Foto: Republika

 

 

OPASNOST NA PUTU


Kao primer navodi situaciju da istrči pas i da ga udarite, nećete stići da reagujete ili da vam pukne guma dok vi s novinama pokušavate da uspostavite kontrolu, prevrnuli bi se.


- Moguće da je ovo kršenje zakona u delu koji se odnosi na dužnu pažnju da pratite saobraćaj. Ako bi došlo do nezgode i to se dokazalo, bio bi osuđen, nema dileme - dodaje Božović.


Poseban problem je i što se ovde prevozi opasan teren.


- Bilo kakva saobraćajna nezgoda s takvim vozilom je posebna opasnost na putu i takvi vozači bi trebalo da budu pažljiviji - dodaje ovaj stručnjak za bezbednost saobraćaja.
Pitanja su poslata na zvaničnu mejl adresu, kao i na mejl jednog od zaposlenih na koje nas je uputila sekretarica. Na molbu da pošaljemo fotografije na uvid, izašli smo u susret, ali su odgovori svakako izostali do zaključenja ovog broja.


Ovakvo ponašanje je veoma opasno, kaže stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Božović

 

Bio deo naftne mafije


Vlasnik "Knez petrola" Srđan Knežević bio je član grupe "naftna mafija", koja je državu oštetila za više od 97 miliona evra. Glavni organizator ove grupe bio je vlasnik i direktor preduzeća "Protekta" Miša Stojanović, koji je u julu 2015, pred posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda, u Beogradu osuđen na pet godina zatvora, dok je 16 njegovih saučesnika osuđeno na zbirno 28 godina i sedam meseci zatvora. Knežević je na kraju osuđen na 20 meseci i morao je da plati 4.929.954 dinara protivpravno pribavljene imovinske koristi.


Svi skandali Srđana Kneževića


Osuđen za šverc nafte


- Knežević je jedan od aktera naftne mafije, koja je švercom ovog derivata oštetila državu na akcizama i porezu za oko 100 miliona dinara. Odlukom Apelacionog suda, u oktobru 2016, pravosnažno je osuđen na zatvorsku kaznu od 20 meseci.


Ratni profiter


- Knežević je pokušao da iskoristi rat u Ukrajini da izazove nestašicu goriva da bi profitirao. Pošto je Vlada donela uredbu o ceni goriva, Kneževiću nije odgovarala cena, pa je ograničio prodaju na svojim pumpama da bi sačuvane derivate prodao kasnije, po višoj ceni, iako je ovakvo mešetarenje bilo strogo zabranjeno.


Uvaljivao loš mazut toplanama


- Knežević je pokušao zimus da proda našim toplanama 20 vagona mazuta čiji je kvalitet ispod svakog standarda. Da je uspeo, korišćenje takvog mazuta moglo je da dovede do havarija s nesagledivim posledicama. Krš mazut je uspeo da proda komšijama u BiH


Bahatost za medalju


- Naš list je u maju ove godine objavio sliku na kojoj se vidi kamion/cisterna "Knez petrola" kako vozi u suprotnom pravcu. Slika je napravljena na Pupinovom mostu, jednoj od najprometnijih beogradskih saobraćajnica, pa je samo pukom srećom izbegnuta tragedija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading