"KOD BRANA" SVE OBMANA! Čuvena čačanska pečenjara zakida i državu i mušterije

Autor:

Vesti

13.12.2023

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Našim novinarima pokušali da uvale predračun umesto fiskalnog i da naplate 400 grama prasetine više od naručenog

"KOD BRANA" SVE OBMANA! Čuvena čačanska pečenjara zakida i državu i mušterije

Foto: Republika

Ukoliko vas put nanese u Čačak, pa vođeni činjenicom da je taj kraj poznat po velikom broju dobrih pečenjara, jednu biste, iako je čuvena, trebalo da zaobiđete. U lokalu "Kod Brana", naime, ne samo da potkradaju državu, već i mušterije.


Novinari Srpskog telegrafa i Potrošačke patrole, koji su se zatekli u Čačku i igrom slučaja odabrali da nešto pojedu u pečenjari "Kod Brana", lično su se uverili u ovo što smo naveli na početku teksta.

Foto: ST/Vladimir Lukić

Na ovu porudžbinu hteli da naplate 900 dinara više

 

STVAR UKUSA


Idemo redom...
Na ljubaznost i uslugu nemamo primedbi. Porudžbina je brzo primljena i brzo doneta. Što se tiče kvaliteta pečenja, a naručili smo i prasetinu i jagnjetinu, to je već stvar ukusa i procene.


Međutim, kada je došao red na plaćanje, usledilo je krajnje neprijatno iznenađenje...
Konobar je na sto spustio papirić nalik na fiskalni račun, koji bi nekog neupućenog svakako naveo na pomisao da je sve regularno i da će od onoga što on plati biti namirena i država, odnosno naplaćen PDV od 20%. Ipak, kad se malo bolje zagleda postaje jasno da nije reč o fiskalnom računu, već predračunu. Dakle, 20% koje bi uzela država (to je, da ne bude zabune, novac iz kojeg se finansiraju zdravstvo, prosveta i sve drugo što država plaća) završilo bi u džepu gazde restorana "Kod Brana".
Republika

Foto: Republika

Na ovu porudžbinu hteli da naplate 900 dinara više

 

Dovoljno da nam se upali crvena lampica, pa da i taj predračun malo bolje pogledamo. Kad, ne lezi vraže, umesto 400 grama prasetine i 400 grama jagnjetine pokušali su da nam naplate 800 grama prasetine i 400 grama jagnjetine. Narodski rečeno, hteli su da nas krajcuju za oko 900 dinara.


Konobara smo, naravno, pozvali ponovo i, prvo, tražili da koriguje račun, a kao drugo da obavezno odštampa i fiskalni. Prema njegovoj reakciji odmah je bilo jasno da zna o čemu se radi, pa je pravdanje "izvinite, pogrešio je kolega" očigledno bilo reda radi. A i šta bi rekao...


AKO PROĐE...


Dakle, sve je manje-više jasno. Pošto se radilo o večernjim satima, znali su da najverovatnije nismo poreski inspektori na zadatku. Takođe, videli su da nismo iz Čačka, već smo u prolazu, pa zaključili da mogu bez posledica da nam naplate više jer čak i ako kasnije to primetimo svakako se nećemo vraćati u Čačak zbog 900 dinara. Sistem, po svemu sudeći, razrađen i mnogo puta isproban po principu ako prođe - prođe.


I, kao što rekosmo na početku, ima u Čačku mnogo pečenjara, pa ovu "Kod Brana" mirne duše i zarad vašeg sigurnog džepa zaobiđite.

 

Konobar se, očito reda radi, pravda navodnom greškom kolege

 

Kazne da budu oštrije

Poreska uprava intenzivirala je poslednjih godina kontrolu izdavanja fiskalnih računa. Očigledno je, međutim, da mnogi i dalje smatraju da im je korist koju mogu ostvariti veća od eventualne štete ako budu uhvaćeni. Možda, stoga, treba razmisliti o dodatnom povećavanju kazni.

Pitanja bez odgovora

Srpski telegraf poslao je ovim povodom mejlom pitanja pečenjari "Kod Brana". To smo učinili na mejl naveden na njihovoj Fejsbuk stranici, ali do zaključenja ovog broja nikakav odgovor nismo dobili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading