OČEKUJE SE JOŠ JAČI UDAR! Seizmološkinja posle jutrošnjeg zemljotresa izdala zabrinjavajuću prognozu: "OVO JE VEĆ SEDMI PUT..."!

Autor:

Vesti

07.12.2023

09:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ranim jutarnjim satima, područje oko Petrovca na Mlavi je zatresao niz zemljotresa koji su izazvali uznemirenost među stanovništvom.

OČEKUJE SE JOŠ JAČI UDAR! Seizmološkinja posle jutrošnjeg zemljotresa izdala zabrinjavajuću prognozu: "OVO JE VEĆ SEDMI PUT..."!

Foto: Ilustracija: Republika.rs, Google Maps, Pixabay

Zemljotres, foto: Ilustracija

Prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, prvi zemljotres se desio u 4.45 sati jačine 4,1 stepen po Rihteru, dok je drugi usledio u 5 sati i 3 minuta, bio je jačine 4,0 stepeni po istoj skali. Epicentar ovih potresa bio je u Ćovdinu, a osetili su se čak i u Beogradu.


Seizmološkinja Slavica Radovanović izjavila je za Telegraf.rs da postoji mogućnost da se u budućnosti desi još jači udar, s obzirom na kapacitet raseda koji ide od Velikog Gradišta do Svilajnca da generiše zemljotrese magnitude 5 stepeni po Rihteru.

Ona ističe da je ovo već sedmi zemljotres na istom rasedu i upozorava da bi glavni udar mogao da se desi u nekom trenutku u budućnosti.

- To je već 7. zemljotres na tom području, to je sve isti rased. Tu se seizmička aktivnost lagano podiže, a glavni udar će biti u nekoj budućnosti, ne znamo kad - kaže ona.

-  Nekoliko zemljotresa je bilo ali imajući u vidu da su na severnom delu raseda koji ide od Velikog Gradišta preko Petrovca na Mlavi do Svilajnca tu bili zemljotresi, a  da taj rased ima kapacitet da generiše zemljotrese magnitude 5 stepeni. Preko 30 godina tu nije bilo takvih zemljotresa, još od od 1991. godine. Prošle godine sam rekla da je moguće da se tu jave zemljotresi. Kada Seizmološki zavod izanalizira podatke onda ćemo znati da li je to regularna seizmička aktivnost ili je aktiviran neki od poprečnih raseda, pa će tek na glavnom biti zemljotres - pojašnjava Slavica Radovanović.

Potres se osetio od Ćovdina, preko okolnih sela, pa sve do Beograda gde je probudio ljude.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading