ISTORIJSKI TRENUTAK ZA SRBIJU! Republika Srbija postaje vlasnik dokumenta koji je označio početak Drugog svetskog rata!

Autor:

Vesti

29.11.2023

18:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon nedavne kupovine dela Paje Jovanovića, pod nazivom "Odmor bašibozuka", Republika Srbija je danas u popodnevnim časovima kupila zloglasnu direktivu br. 25 od 27. marta 1941. godine, kojom je nemački kancelar Adolf Hitler izdao naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku.

ISTORIJSKI TRENUTAK ZA SRBIJU! Republika Srbija postaje vlasnik dokumenta koji je označio početak Drugog svetskog rata!

Foto: shutterstock, FOTO TANJUG/ STR/ nr

Ova direktiva predstavlja jedan od najznačajnijih dokumenata za celokupnu istoriju srpskog naroda.


Dragoceni istorijski dokument



Direktiva br. 25, potpisana od strane Adolfa Hitlera, sačinjena je u trinaest originala, od kojih je jedan od njih danas u vlasništvu Republike Srbije. Ovaj dokument označio je početak Drugog svetskog rata na teritoriji Kraljevine Jugoslavije, a njegov sadržaj uporediv je sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-Ugarskog Carstva 1914. godine.



Značaj direktive br. 25



Direktiva br. 25 sadrži eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, kao i spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije delovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj.

Takođe, dokument predviđa pooštrenje unutrašnje političke zategnutosti u Jugoslaviji političkim obećanjima Hrvatima. Ovaj dokument je rezultirao stvaranjem preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske i genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj teritoriji.



Republika Srbija kao čuvar istorijske baštine



Današnjom kupovinom ovog istorijski značajnog dokumenta, Republika Srbija je demonstrirala odlučnost i sposobnost povraćaja kulturnih dobara od značaja za istoriju i kulturu srpskog naroda. Ovaj korak pokazuje posvećenost očuvanju istorijske baštine i važnosti kontinuiranog ulaganja u ovu oblast.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading