VERNICI POHRLILI U TUMANE: U manastiru se nalaze mošti Svetog Nektarija Eginskog, koji leči karcinom i leukemiju (FOTO)

Autor:

Vesti

23.11.2023

15:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posebnu radost za manastir Tumane predstavljaju mošti Svetog Nektarija Eginskog.

VERNICI POHRLILI U TUMANE: U manastiru se nalaze mošti Svetog Nektarija Eginskog, koji leči karcinom i leukemiju (FOTO)

Foto: Manastir tumane

I pored loših vremenskih uslova mnogobrojni vernici iz raznih krajeva sabrali su se juče na Svetoj Liturgiji za praznik Sv. Nektarija u manastiru Tumanu.

Od 2017. godine kada je delić moštiju blagoslovom i ljubavlju vladike Georgija iz Slovačke stigao u manastir, služi se dan Svetog Nektarija i jelejosvećenje - Cveta tajna koja se satoji iz više molitava sveštenika i pomazivanja bolesnika osvećenim uljem, za isceljivanje duše i tela. 

- Posebnu radost za naš manastir predstavljaju mošti Svetog Nektarija Eginskog, koje smo neočekivano dobili na dar od vladike Georgija iz Slovačke. Svetog Nektarija naše bratstvo izuzetno poštuje kao velikog čudotvorca i svetitelja bliskog našem vremenu. Od 2017. godine manastir Tuman čuva delić moštiju ovo velikog novojavljenoj Svetitelja. Sveti Nektarije Eginski je bezmalo naš savremenik, čovek XX veka koji je zasijao svojim vrlinskim životom, svojim podvigom i pre svega svojim trpljenjem i kao takav je prepoznat u vreme zemnoga života kao Sveti čovek, al posebno po svom upokojenju. Između ostalog izuzetno je poštovan diljem pravosvalja kao svetitelj koji zastupa verni narod koji boluje od najtežih bolesti karcinoma i leukemije, te je s toga njegov spomen raširen po čitavom svetu. Deo moštiju Svetog Nektarija trajno se čuva u Tumanu i uvek je dostupan za celivanje pa su svi kada ko želi, može i hoće dobro došli da se poklone ovom velikom ugodniku Božijem"-  rekao je arhimandrit Dimitrije, iguman manstira Tumane.

Sveti Nektarije živeo je krajem 19. i početkom 20. veka. Bio je episkop pentapoljski u Aleksandrijskoj patrijaršiji. Nakon mnogobrojnih kleveta, zbog skromnog i svetog držanja, prešao je u Grčku, gde je bio upravnik jedne visoke bogoslovske škole. Osnovao je manastir Presvete Trojice na Egini, u kojem se do smrti podvizavao i u kojem se danas nalaze njegove mošti. Upokojio se 1920. Jedan je od najpoštovanijih svetitelja i čudotvoraca u pravoslavlju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading