Dan kada se veronauka vratila u škole

Autor:

Vesti

02.11.2023

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

“Pre 80 i više godina bio sam u vašem uzrastu I mi smo tada pored drugih predmeta učili veronauku. Vi se sa ovim predmetima spremate za život na ovom svetu, počev od ove škole do fakulteta. Želim vam da budete vredni kao đaci, ali da budete vredni I u učenju veronauke. Neka Gospod blagoslovi ovaj početak na opšte dobro I opštu korist.”

Dan kada se veronauka vratila u škole

Foto: shutterstock

Učionica

Ovim rečima tadašnji patrijarh SPC Pavle obratio se đacima i najavio povratak veronauke u osnovne i srednje škole.

Patrijarh Pavle održao je tom prilikom prvi javni i svečani čas u beogradskoj školi OŠ "Kralj Petar prvi".

Za vraćanje veronauke u sistem obrazovanja najodgovornija je prva demokratska vlada posle oktobarskih promena.

Verska nastava i građansko vaspitanje kao njena alternativa uvedeni su u škole uredbom tadašnje Vlade na čijem čelu je bio Zoran Đinđić, na današnji dan 2001. kao fakultativni predmeti, što je značilo da su učenici mogli da izaberu jedan ili drugi predmet, oba ili nijedan.

Već naredne školske godine (2002/2003) verska nastava i građansko vaspitanje postaju izborni predmet, što podrazumeva obavezan izbor i pohađanje jednog od njih.

Veronauka je 2005. godine dobila naziv obaveznog izbornog predmeta. Njen status se od tada pa sve do danas nije menjao, bez obzira što su zakonskim promenama 2018. godine postali izborni program.

Poslednja studija o kvalitetu programa i kompetencijama nastavnika verske nastave i građanskog vaspitanja rađena je davne 2012/2013. školske godine u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, rekli su svojevremeno za "Danas" u Ministarstvu prosvete, iz koga je tom prilikom precizirano da versku nastavu, prošle godine, pohađalo 60 odsto učenika, osnovnih i srednjih škola, prema 40 odsto učenika koji su pohađali građansko vaspitanje. 

(ekspres.net)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading