SENZACIONALNA PRIČA O TAJNI DRŽAVNE BEZBEDNOSTI: Otkrivamo detalje dramatične Osme sednice CK SK Srbije, sukob Miloševića i Stambolića potresao Srbiju!

Autor:

Vesti

28.10.2023

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od najintrigantnijih i najtajanstvenijih situacija u istoriji Državne bezbednosti, danas poznate kao Bezbedonosno informativna agencija, dešavala se tokom Osmo sednice centralnog komiteta Saveza komunista Srbije.

SENZACIONALNA PRIČA O TAJNI DRŽAVNE BEZBEDNOSTI: Otkrivamo detalje dramatične Osme sednice CK SK Srbije, sukob Miloševića i Stambolića potresao Srbiju!

Foto: Tanjug/Sava Radovanvović,AP,E-Stock,Zoutube/DSSBeograd,ST/N.Mandić,youtube.com/TVHAPPY

 Kako saznajemo iz ekskluzivnog intervjua Kurira sa penzionisanim višim inspektorom Jovicom Đorđevićem, koji je tada službovao u Leskovcu, sednica je imala sudbonosne posledice po političku karijeru Ivana Stambolića.

Đorđević otkriva da je Državna bezbednost bila u nedoumici pred sednicu koja je trebala da odluči o sudbini mnogih kadrova na čelu Saveza komunista Srbije. Dok je većina kolega podržavala Stambolića, koji je predstavljao državu kao predsednik predsedništva Srbije, Đorđević i neki drugi agenti bili su za Slobodana Miloševića, koji je tada bio na strani partije. Nedostatak preciznih instrukcija doveo je do zabune i nesigurnosti u radu Državne bezbednosti.

Situacija je bila dodatno komplikovana zbog nemira na Kosovu, gde su Srbi protestovali protiv terora. Iako su agenti pratili situaciju, nisu imali jasna naređenja o tome kako da postupe. Đorđević navodi da su se pojavili nepoznati ljudi na protestima, ali nisu dobili precizne instrukcije o tome kako da reaguju. Tada je, kako ističe, došlo do dešavanja u Leskovcu, Nišu, Lebanu, ali su svi ćutali.

Nakon Osme sednice, većina kolega koji su podržavali Stambolića "prestrojila" se za Miloševića, a mnogi su skinuti sa svojih funkcija. Đorđević ističe da su tada počele provokacije Albanaca na Kosovu, koje su vodile ka sunovratu srpske nacije.

Ovaj penzionisani agent takođe komentariše i Aleksandra Rankovića, bivšeg šefa UDBE, kojeg je Josip Broz Tito optužio za prisluškivanje. Đorđević iznosi svoje sumnje da je Ranković samostalno prisluškivao Tita i ističe da za sve godine rada u DB nije čuo ništa osuđujuće o Rankoviću.

Na kraju, Đorđević naglašava da je Osmo sednica CK SK Srbije bila prekretnica koja je produbila podele u srpskom rukovodstvu i dovela do političkog razračunavanja među političarima. Sukob između Miloševića i Stambolića, koji je tada kulminirao, imao je dalekosežne posledice po političku scenu Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading