"MISLE NA NAŠU LINIJU, OVO JE ZA TRI DANA?!" Pasulj i hleb iz Narodne kuhinje u Pančevu zapalio mreže - EVO ŠTA JE PRAVA ISTINA! (FOTO)

Autor:

Vesti

28.10.2023

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pasulj, supa i "kilo hleba" digli su Srbiju na noge prošle nedelje. Obrok koji korisnici Narodne kuhinje u Pančevu dobijaju za tri dana mnogi su okarakterisali kao oskudan i nedovoljan, a ekipa Republike istražila je šta sve "stane u tanjir" i da li je sve baš tako kako se na društvenim mrežama navodi.

"MISLE NA NAŠU LINIJU, OVO JE ZA TRI DANA?!" Pasulj i hleb iz Narodne kuhinje u Pančevu zapalio mreže - EVO ŠTA JE PRAVA ISTINA! (FOTO)

Foto: Printskrin/narodnekuhinjekim

Slika zdele čorbastog pasulja, dve kesice supe, majoneza i vekne hleba nedavno je osvanula na Fejsbuku kao obrok koji je korisnicima Narodne kuhinje u Pančevu namenjen za tri dana, odnosno od petka do ponedeljka.

- Napominjem da je danas "oduzet" mesni narezak (petkom porcija pasulja, vekna hleba i mesni narezak), do ponedeljka. Nema subotom obroka, verovatno neko misli da je to dovoljno za 3 dana ili misle o našoj figuri - piše između ostalog u opisu fotografije.

Republika

Foto: Facebook

Obrok koji Narodna kuhinja deli korisnicima

Korisnicima Narodne kuhinje u Pančevu i okolnim naseljima obezbeđuje se besplatan obrok svakog dana tokom meseca, osim nedelje i državnih ili drugih praznika, utvrđeno je Pravilnikom o izmenama i dopunama pravilnika o bližim uslovima, postupku i načinu ostvarivanja prava na korišćenje usluga socijalne zaštite i materijalnu podršku grada Pančeva.

JELOVNIK ZA OKTOBAR

Kako navode iz Crvenog krsta Pančevo, svakog radnog dana korisnici dobijaju kuvan obrok, dok je suv obrok rezervisan za subotu.


1. Ponedeljak - boranija sa pilećim mesom      500 ml + pola vekne hleba
                                                                                          po korisniku
2. Utorak - grašak sa pilećim mesom                   500 ml + pola vekne hleba
                                                                                           po korisniku
3. Sreda - pasulj sa  kobasicom                            500 ml + pola vekne hleba
         po korisniku
4. Četvrtak -  pileći paprikaš 
sa makaronama i krompirom                              500 ml + pola vekne hleba
         po korisniku
5. Petak -  pasulj sa kobasicom                            500 ml + pola vekne hleba 
       po korisniku 
6. Subota - suvi obrok                            jedna mesna konzerva + pola vekne                               /donosi   se petkom/                                hleba po korisniku
 

Korsnici dobijaju 1.100-1.300 kalorija 

Iz Crvenog krsta Pančevo pod čijem okriljem radi Narodna kuhinja rekli su nam da korisnicima dostavljaju kuvane obroke 5 dana nedeljno, dok 6. dobijaju suv obrok.

- Kuvani obrok se priprema  po standardima koji su propisani za ovakav oblik socijalne zaštite. Obrok se sastoji od 250 gr hleba i 0,500 l kuvanog jela, energetske vrednosti 1100 do 1300 kalorija po korisniku i deli se za šest dana u nedelji. Jednom u nedelji, petkom,  isporučuje se suv obrok za naredni dan - navode.

Međutim, o spornoj fotografiji kažu da je u pitanju obrok za dva dana, odnosno petak i subotu, ali da je mesna konzerva izostavljena sa fotografije.

Porcija pasulja, i pola vekne hleba su obrok za dan petak a mesna konzerva i pola vekne hleba su obrok za subotu.  Kesica krem supe od brokolija, pileće supe i pakovanje majoneza od 250 gr su donacije kompanija donatora koje nisu sastvani deo obroka Narodne kuhinje već sadržaj koji dodatno obogaćuje osvnovni humanitarni besplatni obrok i nije konstantan. 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja opredeljuje sredstva za obezbeđivanja 10 osnovnih artikala hrane prema utvrđenom normativu za 9 meseci po korisniku/ci, a za potrebe realizacije Programa narodnih kuhinja na teritoriji republike Srbije koje realizuju organizacije Crvenog krsta i time daje osnov za rad Narodnih kuhinja - istakli su u razgovoru za Republiku.

10 namirnica za sledeći mesec po korisniku

Crvenom  krstu Pančevo je obezbeđeno 10 osnovnih artikala hrane za potrebe realizacije Programa narodne kuhinje, za 500 korisnika.

Popis 10 namirnica po ustanovljenom normativu za jednog korisnika za jedan mesec je sledeći:

1. Brašno                 12 kg
2. Mesne konzerve   3 kom
3. Ulje                       0,5 lit
4. Đuveč                   0,4 kg
5. Pirinač                  0,5 kg
6. Grašak                  0,3 kg
7. Pasulj                    0,5 kg
8. Boranija                0,3 kg
9. Testenina              0,5 kg
10. Začin-sušeno povrće     0,1 kg
 

Narodna kuhinja ima blizu 1.000 korisnika

Iz Crvenog krsta su nam odgovorili da je zabeležen povećan broj korisnika Narodne kuhinje, ali da je Grad Pančevo pokrio namirnicama potrebe za narednih 12 meseci.

Počev od 1. septembra, na osnovu preuzetih evidencija Centra za socijalni rad, od strane Crvenog krsta Pančevo, konstatovano je da pravo na Narodnu kuhunju u septembru mesecu ostvaruje  799 lica, u gradu i naseljenim mestima.  Jedan broj korisnika, na osnovu rešenja Centra za socijalni rad ostvaruje pravo na distribuciju besplatnih obroka Narodne kuhinje na kućnu adresu, na osnovu rešenja koje izdaje nadležni Centar za socijalni rad, zbog zdravstvenog stanja ili određene okolnosti koja ih onemogućava da sami preuzmu obroke. Na uslugu ove vrste, u okviru podele obroka Narodne kuhinje, pravo ostvaruje ukupno  41 lice, trenutno - kazali su i dodali:

Na osnovu evidencije vođene prilikom preuzimanju obroka, na punktovima u Mesnim zajednicama u devet naseljenih mesta grada Pančeva, konstatovano je da je u septembru mesecu povećan broj lica koja su se obratila sa molbom da budu uključena u obroke Narodne kuhinje zbog svoje trenutne teške materijalne situacije koja ih je zadesila. Crvenom krstu Pančevo se  do sada 32 lica obratilo sa istom potrebom.Sva lica su uključena u podelu besplatnih humanitarnih obroka i od septembra meseca se povećao broj korsnika/ca Narodne kuhinje što trenutno iznosi 1000 lica.-

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading