MISTERIOZNA SIMBOLIKA crvenog i crnog slova u kalendaru Srpske pravoslavne crkve

Autor:

Vesti

28.10.2023

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva ima ukupno 36 (ili 38, ako se uzmu u obzir Vaskršnji i Duhovski utorak) praznika, plus 49 nedelja, koji se štampaju crvenim brojevima i slovima. Ali, šta zapravo znače crveno i crno slovo? Da li su neki praznici i svetitelji važniji od drugih?

MISTERIOZNA SIMBOLIKA crvenog i crnog slova u kalendaru Srpske pravoslavne crkve

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Termin "crveno slovo" je utemeljen duboko u srpskoj tradiciji, a vezuje se za velike praznike koji su obeleženi crvenim slovima u kalendaru. Na taj dan se uglavnom posti, izbegavaju se teški poslovi i odlazi se u crkvu. Čak i kada imamo neke neodložne poslove, svako stariji će nam reći da slučajno ništa ne radimo, jer će nas svetac kome je posvećen taj dan kazniti.

Ali, da li je Crkva zaista propoveda da se na dane slavljenja svetaca ne sme raditi ništa ili je ovo još jedan mit ili čak plod sujeverja? Sveštenik Stevan Stefanović otkriva da su vernici posebno zabrinuti za vreme crkvenih praznika i svi istu stvar - da li smeju da uključe veš-mašinu. Na svaki crkveni praznik bivam pretrpan porukama sa pitanjima da li se za velike praznike sme uključivati veš-mašina ili ne, kaže on i dodaje: Otrovan visokom, salonskom teologijom, kao student smatrao sam da je ovo pitanje potpuno beznačajno i suvišno. Međutim, praksa me je demantovala.

Republika

Foto: shutterstock

Molitva u crkvi

 


Ali šta zapravo kaže Crkva o ovome? Sveštenik objašnjava da su kroz vekove ljudi pokušavali da promene ovaj poredak, ali bezuspešno. Sedmica je vreme najlogičnije i najbolje za čovekovo organizovanje rada i odmora. On dalje objašnjava da Gospod nije spavao sedmi dan, već da se u simboličkoj ravni asocira na Veliku subotu, dan u kome je onaj koji je stvorio svet u grobu i počiva.

Ali, zašto su neki praznici obeleženi crnim slovom? Sveštenik objašnjava da su crna slova više istorijski vezana za vreme Austrougarske, kada su Srbi tražili da ne rade za praznike. Tada se videlo koliko praznika ima i ispostavilo se da Srbi više ne rade nego što rade. I to su nekada bila crvena slova.

Dakle, crveno slovo označava veliki praznik ili velikog svetitelja, a crno slovo je više istorijski simbol. Ali, bez obzira na boju slova, suština je da se na praznične dane treba posvetiti duhovnim aktivnostima, molitvi i crkvenim obredima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading