SVE OVO ĆE OD SADA SRBIJA DA IZVOZI U KINU! Na listi i naše šljive, i jabuke, a stižu dobre vesti i za MALINARE!

Autor:

Vesti

23.10.2023

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Kinom obuhvaćeno je 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine, a za danas je predviđeno njegovo usvajanje u našem Parlamentu.

SVE OVO ĆE OD SADA SRBIJA DA IZVOZI U KINU! Na listi i naše šljive, i jabuke, a stižu dobre vesti i za MALINARE!

Foto: Shutterstok

Srbija sada ima mogućnost da ponudi Kini mnoge proizvode, posebno u oblasti prehrambenih proizvoda, osim mineralnih resursa poput bakra i čelika. Impresivno, čak 66% proizvoda koji će biti deo trgovine između ove dve zemlje biće oslobođeno carina.

Ukidanje carina, posebno u sektoru poljoprivrede, donosi određene izazove, prema stručnjacima koji su razgovarali sa "Blic Biznisom". Ipak, isto tako pruža priliku za srpske proizvođače da prošire svoje tržište i pronađu kupce na velikom kineskom tržištu.

Sporazum uključuje postepeno ukidanje carina za različite kategorije proizvoda. Na primer, za neke proizvode (11,4% od ukupnog izvoza) liberalizacija će stupiti na snagu nakon pet godina, za neke (11,2%) posle 10 godina, a za druge (0,7%) tek nakon 15 godina. Osim toga, 10,1% proizvoda će biti izuzeto iz sporazuma o slobodnoj trgovini.

Foto: rina

Šljive

Sporazum će stupiti na snagu nakon razmene nota sa kineskom stranom, što se očekuje da se obavi u roku od 90 dana. Ovim sporazumom će biti ukinute carine na mnoge proizvode, uključujući srpske proizvode kao što su jabuke, šljive, breskve, sojino ulje i mnoge druge.

Na primer, neće biti carina na smrznutu malinu koja je zabeležila rast izvoza od 350% u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, nemaće carina na pivo, vodu, kiselu vodu, farmaceutske proizvode i mnoge druge proizvode.

Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede, od dana stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini, Srbija će dobiti slobodan pristup kineskom tržištu za sveže jabuke, breskve, šljive, višnje, lubenice, suvo grožđe, semensku raž, ječam, ovas, seme suncokreta, seme uljane repice, ruže, sušeno mahunasto povrće, kisele krastavce i kornišone. Takođe, bez carina će se izvoziti kukuruz šećerac, smrznuto svinjsko meso, svinjska mast, pastrmka i šaran, prerađevine i konzervirani proizvodi od mesa, kobasičarski proizvodi, konzervisano povrće, džemovi, mineralna i prirodna voda, pivo, sveže i sušeno bilje za industrijsku upotrebu, goveđa koža i mnogi drugi proizvodi, čime se obuhvata 60% ukupne trgovine između Srbije i Kine.

Foto: pixabay.com

Vino
  • Pet godina (kategorija A5) - U periodu od pet godina, Кina će u potpunosti liberalizovati uvoz iz Srbije za proizvode kao što su šampanjac i penušava vina, ostala vina u pakovanjima do 2l, ostala fermentisana pića i voćna vina, kormpir, paradajz, crni i beli luk, kupus, sveže kruške i grožđe, dinje, plavi patlidžan, svežu slatku papriku, sveže krastavce i kornišone, šargarepu, sveže mahunasto povrće (grašak i pasulj), spanać, bundeve i tikve, ostale tartufe, ostalo sušeno povrće, supe i čorbe, žvakaće gume, mešavine voćnih sokova, sok od jabuke, različite vrste jestivih i konzerviranih pečuraka, kečap, vafle i oblande, sirće, itd.
  • 10 godina (kategorija A10) -U periodu od 10 godina biće ukinute carine na uvoz iz Srbije za smrznute maline i kupine, vino u pakovanjima većim od 10l, određeno smrznuto goveđe meso, jagode, sušenu slatku papriku, konzervisani paradajz, jogurt, maslac, prirodni med, heljdu i proso, pčelinji vosak, slatke biskvite, hrskavi hleb, sladolede, rakije, viski, tekilu, likere, punjene testenine, čokolade, musli, hranu za pse i mačke... Nešto duži period fazne liberaizacije (15 godina od supranja sporazuma na snagu) Кina je odobrila za sveže i suve kajsije, suve šljive i jabuke, sušeno i dimljeno svinjsko i goveđe meso, određene proizvode od žitarica, rum, votku, džin, gluten od pšenice, čajeve, lešnike i orahe u ljusci, itd.
  • Nešto duži period fazne liberaizacije (15 godina od supranja sporazuma na snagu) Кina je odobrila za sveže i suve kajsije, suve šljive i jabuke, sušeno i dimljeno svinjsko i goveđe meso, određene proizvode od žitarica, rum, votku, džin, gluten od pšenice, čajeve, lešnike i orahe u ljusci, itd.

 

Primer koji je dosta pažnje privukao proteklih dana jeste i vino:

- Proizvodnja vina se snažno promenila i ova oblast se izgradila kod nas poslednjih godina. Podigli smo veliki broj vinskih kuća, kao i broj firmi koje prodaju vina, a to nije važno samo zbog vina kao proizvoda, već i održivog razvoja i turizma. Trenutno je carina na vino iz Srbije u NR Kini 42 odsto. U narednih pet godina carine će nestati. Šta to znači? To znači da će se carina svake godine u naredih pet godina smanjivati za 20 odsto i na isteku pete godine nje više neće biti. Sve druge zemlje u Evropi će imati 42,2 odsto veću cenu u odnosu na srpsko vino. Da vam neko da šansu da je vaš proizvod 5 odsto jeftiniji, to nije mala stvar - rekao je za "Blic Biznis" ministar trgovine Tomislav Momirović.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije rekao je za "Blic Biznis" da su pregovori trajali dugo i da se išlo na period prilagođavanja.

To znači da ne budu carine ukinute odmah na sve proizvode, nego da se ide tako da će oni proizvodi koji se u Srbiji proizvode biti jedno vreme biti zaštićeni carinama. U periodu od 5, 10, 15 godina će neki proizvodi, njih oko 10 procenata od ukupnog broja koji su u sporazumu, biti izuzeti ukidanja carina, odnosno na njima će trajno ostati carine, a za neke dve trećine proizvoda će odmah biti ukinute carine - kaže ministar.

Praktično, na većinu proizvoda od maja ili juna sledeće godine, kada ugovor bude stupio na snagu, više nećemo plaćati međusobne carine, odnosno, njima će se trgovati bescarinski.

 

Među tim proizvodima su, da ponovimo, srpska jabuka, šljiva, breskva, sojino ulje, suva malina, pivo, voda, kisela voda, farmaceutski i industrijski proizvodi, kao i vino i rakija.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading