SRBIJA DOBIJA DNK REGISTAR, EVO ZAŠTO JE TO VAŽNO

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

06.03.2018

19:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija bi uskoro mogla da dobije DNK registar, jer je zakon kojim se uvodi baza genetičkih materijala upravo pred poslanicima u Skupštini.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

To znači da će, kad god dođe do nekog krivičnog dela, učesnicima u njemu biti uziman i čuvan DNK, čijom će se analizom višestruko povećati mogućnost otkrivanja počinilaca silovanja, ubistava, razbojništava, provalnih krađa, pobeglih vozača s mesta saobraćajne nesreće.

Takođe, ova baza podataka koristiće se i za utvrđivanje identiteta nepoznatih nestalih osoba i identifikacije leševa posle masovnih nesreća, prirodnih katastrofa i slučajeva prikrivanja identiteta.

Kao još jedan od razloga čuvanja DNK navodi se i globalna borba protiv terorizma i organizovanog kriminala u kojoj učestvuje i naša zemlja.

Ipak, ima tu i manjkavosti. Bez obzira da li ste žrtva, osumnjičeni, okrivljeni, pravosnažno osuđeni ili oslobođeni, vaš DNK nalaziće se u bazi podataka. A to je tek prva stvar koja se povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću ne sviđa.

- Analizom DNK može se otkriti ogroman broj podataka o ličnosti, uključujući i one najosetljivije kao što su zdravstveno stanje i etnička pripadnost. Zato bi, pre svega, trebalo precizno definisati krug lica čiji DNK može ovako da se obrađuje, kao i jasne rokove čuvanja prikupljenih podataka - kaže Šabić.

RepublikaFoto: Tanjug
NIje odušvljen idejom: Rodoljub Šabić

Šabić smatra da u zakonu nisu dovoljno precizirani rokovi čuvanja.

- Nisu propisani uslovi pod kojima se unose ovi podaci, kao ni uslovi brisanja iz registra, niti rokovi čuvanja - objašnjava poverenik.

Takođe, on ističe da je sporan i zahtev upućen laboratorijama koje su obrađivale DNK da na dan stupanja zakona dostave u bazu sve uzorke.

- Da li to obuhvata samo analize vezane za krivična dela, ili će se sada u toj bazi naći svako ko je dao DNK iz nekih ličnih razloga kao što su uvrđivanje očinstva ili provera zdravstvenog stanja - pita se Šabić.

Ono što ovaj registar ne podrazumeva je i genetičku bazu roditelja koji sumnjaju da su im deca oteta, koja je u Argentini odgovorna za pronalaženje trećine nestale dece i beba otetih na rođenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading