U Srbiji 68% domaćinstava ima uveden, a 70% pojedinaca koristi internet!

Autor: Tanjug

Vesti

06.03.2018

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić kaže da internet priključak ima 68 odsto domaćinstava, skoro 100 odsto preduzeća, a 70,5 odsto pojedinaca aktivno koristi internet.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dodaje i da se potreba da se utvrdi nacionalna prepoznatljivost na svetskoj mreži koju su uvidele i druge države, pokazala opravdanom, naročito u odnosu na ubrzani porast upotrebe interneta u našoj zemlji. 

Na otvaranju konferencije Dan internet domena Srbije, ona je podsetila da je pre deset godina u Srbiji, kada je ustanovljen nacionalni .rs domen, 33,2 odsto domaćinstava imalo Internet priključak i 91,5 odsto preduzeća.

- Danas, internet priključak ima 68 odsto domaćinstava, skoro 100 odsto preduzeća, a 70,5 odsto pojedinaca aktivnost koristi internet. Srpsko društvo, zajedno sa srpskom privredom, dakle, praktično je deo globalnog procesa digitalizacije, i smatramo da je od ogromnog značaja što na svetskoj mreži ima svoje ustaljeno ime, odnosno institucionalno podržan sistem - istakla je Matić, navodeći da taj sistem broji preko 100.000 domena. 

Državni sekretar je dodala i da Ministarstvo nadležno za informaciono društvo i telekomunikacije pruža kontinuiranu infrastrukturnu podršku aktivnostima Registra nacionalnog internet domena Srbije, u skladu sa Sporazumom koji je zaključen 2010 godine, kao i da je u međuvremenu sprovelo niz infrastrukturnih i zakonodavnih aktivnosti, koje su omogućile nesmetani rad Registra i unapređenje usluga koje on pruža. 


Dvodnevna konferencija "DIDS 2018: Čuvari internet identiteta" u organizaciji Fondacije "Registar nacionalnog internet domena Srbije", održava se u hotelu "Metropol Palas" u Beogradu. 

Na teme: "Sajber ličnost", "Digitalno nasleđe" i "Onlajn poslovanje", govore domaći i međunarodni eksperti iz ovih oblasti, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turzma i telekominikacija. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading