(FOTO) Evo zašto su robijaši iz Ćuprije NAJKULTURNIJI!

Autor: Tanjug

Vesti

06.03.2018

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Kazneno popravnom zavodu (KPZ) u Ćupriji, ustanovi otvorenog tipa u kojoj zatvorske kazne izdržava oko 200 ljudi, organizuju mnogobrojne kulturne manifestacije, a Zavod ima i svoj list "Perspektiva" koji uređuju zatvorenici.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ
Izložba u KPZ-u

- Kulturni sadržaji su raznovrsni, od likovnih izložbi, izložbi istorijskih dokumenata, nastupa pisaca i KUD, likovnih kolonija i gostovanja muzičkih grupa, promocije knjiga...Kada toga nema, što je retko, osuđenici idu u Ćupriju na ovakve događaje - izjavio je Tanjugu upravnik KPZ Vladica Božilović.

U Zavodu radi i Škola crtanja koju vodi akademski slikar Petar Ðorđević, a vrši se i opismenjavanje onih koji to nisu naučili pre dolaska u zatvor.

Tu su i redovni susreti sa korisnicima usloga Gerontološkog centra u Jagodini kao "deo ideje o zajedničkom prevazilaženju osećanja otuđenosti i izolacije".

Slikar Ðorđević, koji u KPZ izdržava kaznu i stvara, ali i izlaže u Ćupriji i ispred Zavoda učestvuje na likovnim kolonijama u drugim mestima, za zatvorski list kaže da su kulturne manifestacije dobra ideja za rehabilitaciju ličnosti.

To istovremeno, ističe on, govori o nama kao zajednici koja misli na ljude, kao i Upravi KPZ koja tim gestom pokazuje da iskreno brine o našoj resocijalizaciji. 

Ðorđević je na 22. Likovnoj koloniji "Elan" u Somboru predstavljao KPZ Ćuprija i osvojio prvu nagradu za rad posvećen belgijskom nadrealisti Rene Magritu.

- Osuđenici su redovni posetioci izložbi Muzeja u Ćupriji, obično u grupama od 20 i 30 osuđenika, a bili su na izložbi slika Nadežde Petrović, izložbi arhivske građe o Kazneno popravnim zavodima u Srbiji, izložbi radova primenjenog umetnika Momčila Trajkovića i drugih - naveo je Božilović.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ

U KPZ, poslednjih pet meseci, bile su izložbe filmskog plakata "Bioskop 1941-1945", izložba slika Društva "Kablovi", izložbu dokumenata o Srpsko - turskim ratovoma 1876-1878. godine", a dogovorena je i izložba slika Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine.

Osuđenici su u KPZ prisustovali i promociji knjige "Srce u kamenu" Saše Savovića, koja govori o spomenicima krajputašima i usamljenim nadgrobnicima.

Gostovalo im je KUD "Kablovi" iz Jagodine, Škola za muzičke talente Ćuprije, bend "Black Betty" iz Paraćina, pisci iz Jagodine i Pomoravlja...

Na prozorima KPZ na Adi u Ćupriji, oko šest kilometara od centra grada, nema rešetaka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading