IZOSTANCI MILIONSKI, ZNANJE OSREDNJE: Prvo polugodište na skeneru

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

03.03.2018

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prosečna ocena osnovaca na polugodištu ove školske godine 3,97, a srednjoškolaca 2,9, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Prvo polugodište završilo je 96.735 osnovaca i 46.451 učenika srednjih škola. Zajedno su za četiri meseca napravili gotovo 1,8 miliona opravdanih i neopravdanih izostanaka. U osnovnim školama u proseku ima 17 izostanaka po učeniku, a u srednjim čak 28. Uglavnom imaju primereno vladanje.

Stanje u školstvu

Nina Branković, analitičar u obrazovanju, kaže da je teško oceniti da li ocene prikazuju pravo znanje učenika.

- Ocene đaka reflektuju stanje u školstvu, kapacitet nastavnika, infrastrukturu škola koja i nije napredna, nastavne planove koji su zastareli - navodi Brankovićeva.

Ističe da je socijalni status dece, odnosno porodica iz kojih dolaze deca, veoma bitan faktor koji utiče na to kako će đaci da uče i kakav odnos će da imaju prema obrazovanju.

- Kada se sve to uzme u obzir onda niske ocene i izostanci sa časova nisu začuđujući - navodi ona.

Dragan Gnjatić, predsednik Sindikata prosvete i doskorašnji nastavnik, kaže da postoji pravilnik po kojem se ocenjuju đaci, ali da su nastavnici autonomni u svom radu.

- Ne mogu da komentarišem da li su ocene odraz znanja, ali mislim da bi kriterijume trebalo pooštriti -ocenjuje Gnjatić.

Smatra da je broj izostanaka sa nastave veliki, a ubeđen je da se to može smanjiti ako se povća saradnja svih učesnika u obrazovanju dece, pre svega na relaciji roditelj - nastavnik.

Predsednica Aktiva direktora učenika u osnovnim školama u bijeljinskoj regiji Milica Perković kaže da je u ovoj regiji prosek osnovaca trojka i da je prosečna ocena godinama sve lošija, dok istovremeno raste broj izostanaka đaka sa nastave.

Ona kaže da je za 18 osnovnih škola u regiji Bijeljine, Ugljevika i Lopara prosečna ocena 3,27, što nije dovoljno, iako ima i škola sa visokim prosekom, kao što je većina gradskih škola u Bijeljini, sa prosečnom ocenom iznad četiri.

- Zabrinjavajući je broj od preko 190.000 izostanaka osnovaca sa nastave, koji se svake godine povećava, što ukazuje da ni roditelji ne shvataju dovoljno ozbiljno obavezno osnovno obrazovanje svoje dece - ocenila je Perkovićeva.

Sve više izostanaka

Broj izostanaka se, nažalost, povećava iz godine u godinu i među srednjoškolcima - kaže predsednik Aktiva direktora srednjih škola semberske regije Duško Đurić.

Ocenjuje da sa prosekom od 28 izostanaka po učeniku to još nije alarmantno, s obzirom da u Srbiji ima primera gde je taj prosek iznad 100.

- Kao zajednica moramo da radimo da taj broj izostanaka bude što manji - istakao je Đurić.

Prema njegovim rečima, istovremeno se smanjuje prosečna ocena srednjoškolaca koja je u ovoj regiji trojka, što, kako kaže, ukazuje na trend smanjenja interesovanja za obrazovanje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading