PEŠAK MOŽE BITI KRIV, ČAK I KADA GA VOZILO POKOSI NA PEŠAČKOM PRELAZU! Stručnjak otkriva detalje: Sve jasno piše u zakonu!

Autor:

Vesti

26.09.2023

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saobraćajne nesreće u kojima su akteri i pešaci sve su učestalije u Srbiji.

PEŠAK MOŽE BITI KRIV, ČAK I KADA GA VOZILO POKOSI NA PEŠAČKOM PRELAZU! Stručnjak otkriva detalje: Sve jasno piše u zakonu!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Tome u prilog govori jučerašnja u kojoj je vozač pod dejstvom alkohola udario pešaka u Ivanjici, ali i mnogi drugi.

Tom prilikom, oglasio se i stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić.

- Zakonodavac je imajuću vidu specifičnost pešačkog prelaza tu oblast posebno detaljno regulisao. Pešački prelazi su za razliku od ostalog dela kolovoza mesta gde pešaci mogu normalno da prelaze preko ulice iako se na njima odvija motorni saobraćaj - rekao je Vujanić.

Republika

Foto: Republika

Pešački prelaz ilustracija

Istakao je da je pešak iako mu prelaz omogućava prelazak obavezan da proveri da li na ulici ima vozila pre nego što pređe ulicu:

U zakonu je striktno propisano da pešak stupajući na pešački prelaz koji nije obezbeđen saobraćajcem ili semaforom mora pre stupanja da proveri da li bezbedno može da izvrši prelaženje. Ova norma je uvedena zato što on može da stupi na ulicu sa površine koja je zakljonjena kantama za otpad, drvećem i tako dalje tako da može predstavljati iznenađujući faktor za vozače.

Republika

Foto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

Milan Vujanić

- Pojava pešaka može biti na takvoj razdaljini od vozila da ono ne može bezbedno da se zaustavi. Zbog toga postoji obaveza pešaka da on bez obzira što je to pešački prelaz mora da proveri da li beznedno može izvšriti prelaz preko ulice - kazao je za Kurir.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading