NIJE U CELOJ SRBIJI LEDARA: Ne biste verovali gde je danas bilo najtoplije

Autor: Blic, Republika

Vesti

02.03.2018

17:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prethodnih dana Srbija se suočila sa ledenim talasom i izuzetno niskim temperaturama, a snežni nanosi i hladnoća bili su najekstremniji na planinama. Međutim, danas se situacija iz korena promenila, pa je, verovali ili ne, u 13 časova najtoplije mesto u Srbiji bio Zlatibor, sa izmerenih 10 stepeni.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Priliv toplijeg vazduha se uvek u prvom naletu manifestuje tako da je najtoplije na višim nadmorskim visinama, što se u meteorologiji naziva "temperaturna inverzija" - objašnjavaju nam iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda i dodaju da topliji vazduh dolazi sa jugozapada, te je i temperatura najviša u ovim krajevima naše zemlje.

Tako je temperatura izmerena u 13 sati najviša na Zlatiboru, a zatim sledi Sjenica sa "neverovatnih" sedam stepeni, koja je do sada tradicionalno predstavljala najhladnije područje u državi.

I dok je na Zlatiboru i Sjenici već stiglo proleće, najhladnije je na istoku i na krajnjem severu naše zemlje, u Vojvodini. U Zaječaru je u 13 časova izmerena temperatura od minus pet, u Negotinu minus tri, a na Paliću i u Somboru je -1. Rekordni minus danas je ipak u planinskom području i to na Crnom vrhu gde uz 97 centimetara snega imaju i temperaturu od osam stepeni ispod nule.

NA STAROJ PLANINI 125 CENTIMETARA SNEGA

Najdeblji snežni pokrivač u Srbiji trenutno je na Staroj planini gde ima čak 125 centimetara snega. Zatim slede već spomenuti Crni vrh sa 97 centimetara, dok je na Kopaoniku 84, a na Zlatiboru 57 centimetara snega.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading