OPASAN PUŽ UOČEN U SRBIJI! Pravi štete u baštama, a prenosi i bakterije i viruse na kućne ljubimce! (FOTO)

Autor:

Vesti

20.09.2023

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao da poljoprivrednicima nije malo muke i domaćih pošasti, sada se u Valjevu i okolini pojavilo nešto novo i još uvek nepoznato - Španski puž.

OPASAN PUŽ UOČEN U SRBIJI! Pravi štete u baštama, a prenosi i bakterije i viruse na kućne ljubimce! (FOTO)

Foto: shutterstock

Naime, španski puž ili džinovski puževi uočeni su na reci Gradac kod Valjeva. Ova vrsta inače nije uobičajena u Srbiji, ali važi za jednu od najvećih štetočina. 

Arion vulgaris, crveni ili španski puž, može da naraste do neverovanih 15 cm, a u prirodi nema svoje neprijatelje. 

Republika

Foto: Facebook

 

Najčešći je nezvani gost povrtnjaka, ali je opasan i po kućne ljubimce, jer može preneti patogene. Iako deluju malo, dnevno pojedu i do polovine svoje težine.

Da li treba da budemo zabrinuti?

Valjvci su veoma zabrinuti zbog najezde ovih nemani, a o tome kolika je zapravo opasnost, razgovarali smo sa biologom Kristijanom Ovarijem.

- Puževi golaći generalno kao takvi su velika napast na bašte, znaju da naprave veliku štetu na usevima. Mali broj životinja ih jede, jer imaju tečnost koju luče i koja ih čini "bljutavim" ili luče male količine otrova. Njih, na primer, jedu slepići, kojih kod nas ima - istakao je biolog.

Dodao je i da je na našem području prisutno oko 80 vrsta puževa, ali da je uvek problem kada se pojavi nova vrsta.

- Španski puževi se razmnožavaju velikom brzinom, polažu čak 500 jaja i za 20 dana se izlegnu mladi. Svi puževi su hermafroditi. Kada se dva puža nađu u kontaktu, uvek se pare, brzo razmnožavaju i mogu da potisnu domaću vrstu - naveo je Ovari.

Takođe, na biljke prenose gljive, bakterije i viruse, što je za poljoprivrednike veliki problem.

Problem imaju i u Republici Srpskoj

Tokom leta borbu sa crvenim, španskim puževima, bili su i stanovnici Gradiške. Njima su štetočine najviše jele kupus. 

To je nevjerovatno. Ima ih stotine, pužu svuda, u bašti, po travi, na pločnicima. Sakupljam ih, uništavam, ali ne vrijedi… Ne znam šta učiniti. Kada se približi veče, crveni puževi su svuda – kazala nam je Živka Rebić iz Vrbaške za Srpska info.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading