PRVO SU GA MUČILI, PA OBESILI O DRVO I STRUGALI GVOZDENIM ČETKAMA! Vernici danas pale sveće i mole se Svetom Sozontu!

Autor:

Vesti

20.09.2023

05:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetog mučenika Sozonta!

PRVO SU GA MUČILI, PA OBESILI O DRVO I STRUGALI GVOZDENIM ČETKAMA! Vernici danas pale sveće i mole se Svetom Sozontu!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Sveti Sozont je bio rodom iz Likaonije i bio je pastir ovaca. Od malih nogu, Sozont se držao Božijeg zakona. Postradao je oko 304. godine.

Prema nekom viđenju on saznade, da mu valja mučenički postradati za Hrista. U to vreme trajao je veliki progon hrišćana u obližnjem gradu Pompeopolju. Progonitelj je bio Maksimijan Kilikijski. A u gradu je bila statua idola u zlatu, kome su se neznabošci klanjali.

Sozont ostavi svoje ovce, ode u grad, uđe u hram neznabožački, pa odlomi ruku zlatnog idola, razdrobi je i razdeli siromasima. Nastala je velika uzbuna u gradu zbog toga i neznabošci počeše da traže krivca. Da ne bi neko drugi postradao zbog njegovog dela, Sozont se uputio vladaru i prijavio sebe kao hrišćanina i učinioca tog dela.

Mučitelji su ga najpre tukli, a potom su ga obesili o drvo i strugali ga gvozdenim četkama. Kada je već bio na izdisaju stavili su ga na oganj, gde Sozont sveti predade svoju svetu dušu Bogu. Nad njegovim čudesnim moštima podignut je hram.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading