KAZNE I ZA ONE KOJI POZAJME AUTO BAHATOM VOZAČU: Od sutra počinje primena novog zakona, zbog ovih SEDAM PREKRŠAJA policija vam može oduzeti vozilo!

Autor:

Vesti

14.09.2023

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Na Pančevačkom mostu je udes izazvao vozač koji je za 10 godina imao 60 saobraćajnih prekršaja. Vi takvoj osobi nikada nećete pozajmiti vozilo", kaže Marko Koković, iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

KAZNE I ZA ONE KOJI POZAJME AUTO BAHATOM VOZAČU: Od sutra počinje primena novog zakona, zbog ovih SEDAM PREKRŠAJA policija vam može oduzeti vozilo!

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Marko Koković, iz Agencije za bezbednost saobraćaja, izjavio je danas da se, izmenama zakona u saobraćaju, uvodi privremeno oduzimanje vozila za teže saobraćajne prekršaje kod učinilaca koji su u prethodne dve godine već načinili teži saobraćajni prekršaj.

On je rekao da se pod najtežim i najgrubljim saobraćajnim prekršajima, koje su izazvale saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom, podrazumeva i:

  • vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila 
  • odbijanje alko testiranja,
  • odbijanje droga testiranja,
  • prekoračenje brzine (u naselju za 80 kilometara na čas, van naselja 70 kilometara na čas, u zoni škole 60 kilometara na čas, u zoni usporenog saobraćaja 50 kilometara na čas)
  • prevoz dece gde nije predviđen prevoz putnika
  • preticanje vozila koje se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu
  • preticanje kolone pod pratnjom i ne propuštanje vozila pod pratnjom

Koković za Tanjug dodaje da ukoliko vozač koji je zaustavljen u tom prekršaju, dve godine nije imao neki ozbiljniji prekršaj, ne oduzima mu se saobraćajna dozvola, ali se sve beleži i drugi put se oduzima.

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

 

Koković je naglasio da će pored tog pooštravanja kaznenih mera, biti omogućena upozorenja učesnika u saobraćaju i odustajanje od procesuiranja za određene prekršaje za koje je propisana novčana kazna.

Prema njegovim rečima, kada vlasnik automobila pozajmi vozilo ili ga da na korišćenje drugom vozaču, u slučaju prekršaja će vlasnik automobila morati da snosi određene sankcije.

Ističe da u slučaju da samo kada kamera detektuje saobraćajni prekršaj, vlasnik automobila je dužan da se izjasni kod koga je vozilo bilo u trenutku nastanka prekršaja.

"Uvek navodimo primer saobraćajne nezgode na Pančevačkom mostu gde smo imali vozača koji je za 10 godina imao 60 saobraćajnih prekršaja. On je pod dejstvom alkohola napravio saobraćajnu nezgodu, stradao je on, još dva putnika i jedan putnik je zadobio teške telesne povrede, odnosno prelom vratnog dela kičme. Vi takvoj osobi nikada nećete pozajmiti vozilo", naveo je on.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Crni

14.09.2023 18:35

I kako je na Tuzilastvu dokazivanje onda ce se mnogo namuciti da dokzu da sam znao npr za prekrsaje koje je neko napravio kome sam pozajmio vozilo. Mora da je opet Okanovic i druzina pisala Zakonske odredbe