Za pokretanje biznisa 800 miliona dinara: Nova podrška razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji

Autor:

Vesti

01.09.2023

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od kada je PKS osnovala Sekciju za žensko preduzetništvo, pokrenute su brojne inicijative.

Za pokretanje biznisa 800 miliona dinara: Nova podrška razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji

Foto: pks

PKS

Za pokretanje i razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji, država je za ovu godinu obezbedila 800 miliona dinara bespovratnih sredstava, 600 miliona iz republičke i 200 miliona i pokrajinske kase.

Podršku razvoju ženskog biznisa prate i brojne edukacije i međunarodni susreti u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS). Najavljene su i izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, s ciljem da se podrže majke preduzetnice.

Naš posao je da podržimo preduzetnice u novim idejama, kreativnosti, hrabrosti i inovativnosti. Pružamo punu podršku razvoju ženskog preduzetništva, povezujemo naše preduzetnica sa kompanijama u regionu i svetu i konstantno radimo na kreiranju novih programa podrške ženskom poslovanju učestvujući i u radu na izmenama i dopunama zakona - istakao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na Danu otvorenih vrata za preduzetnice u PKS. 

Foto: pks

PKS

Od kada je PKS osnovala Sekciju za žensko preduzetništvo, pokrenute su brojne inicijative poput zajedničke inicijative sa Ministarstvom privrede o programu finansijske pomoći za obezbeđivanje sredstava za preduzetnice, vođenje rodno senzitivne statistike, i drugo.

Srpske preduzetnice putuju u Dubai

Na skupu u PKS su predstavljeni Program podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini, Inicijativa za formiranje regionalnog Saveta poslovnih žena Srbije i Crne Gore koja će doprineti boljoj saradnji među preduzetnicama dve države, projekat „Ona je vredna i bez nje ne vredi" a najavljena je i poseta naših poslovnih žena  u oktobru Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rekla je Branislava Simanić, direktor Sektora preduzetništva PKS.

Republika

Foto: pks

PKS

Programe podrške ženskom preduzetništvu Ministarstvo privrede i Fond za razvoj sprovode od 2021. godine.

Ovog puta Program je namenjen samo ženama preduzetnicama, sredstva opredeljena za deo bespovratnih sredstava su šest puta veća nego što je bilo prethodne godine, a delatnosti koje mogu da konkurišu su široko postavljene. Dali smo više mogućnosti ženskim firmama koje se bave uslugama“, istakla je Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra privrede.

Foto: pks

PKS

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam će polovinom septembra raspisati programe podrške poslovanju čija je vrednost veća od 200 miliona dinara, najavio je na skupu u PKS dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Kako do novih mašina i poslovnog prostora?

Podrška predstavlja kombinaciju 40 odsto bespovratnih sredstava i 60 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj, kao i po 50 odsto bespovratnih sredstava i kredita Fonda za razvoj za privredne subjekte koji posluju u manje razvijenim opštinama razvrstanim u treću ili četvrtu grupu razvijenosti.

Republika

Foto: pks

PKS

Sredstva su namenjena za nabavku opreme, transportnih sredstava potrebnih za obavljanje delatnosti, tekuće održavanje i adaptaciju poslovnog i/ili proizvodnog prostora, a 25 odsto sredstava može biti upotrebljeno za operativne troškove.

Foto: pks

PKS

Žene preduzetnice, koje konkurišu za sredstva, mogu da se obrate akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama, a početnicama je na raspolaganju i besplatna obuka za započinjanje poslovanja.

Foto: pks

Marko Čadež

Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, a sve informacije se nalaze na www.preduzetnistvo.gov.rs, www.privreda.gov.rs i www.fondzarazvoj.gov.rs .

6 miliona dinara za preduzetnice

Republika

Foto: pks

PKS

Maksimalni iznos kreditnih i bespovratnih sredstava za koje preduzetnice mogu da konkurišu je šest miliona dinara, odnosno 12 miliona dinara za preduzetnice registrovane pre 2021.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading